donderdag 15 april 2010

ik word gek op kantoor!

Afgelopen week kreeg ik van Sander Hoeken van Infocaster dit filmpje doorgestuurd. Jason Fried vertelt ons dat onze kantoren ervoor zorgen dat we niet meer aan werken toekomen. De kantoren faciliteren zelfs alleen maar dat je constant wordt gestoord. Managers zijn volgens Jason de grootste bron van afleiding. Managers leven van afleiding.

Wat ik interessant vind is dat Jason even afstand neemt van wat we dagelijks om ons heen zien en met een conclusie komt die we eigenlijk allemaal herkennen. Maar toch doen we er niets aan. Wat hij in zijn bedrijf heeft doorgevoerd is dat je ongestoord kunt doorwerken aan een opdracht totdat je een moment inlast om gestoord te worden door mail, chat, managers, collega's.

Of dit nu de juiste weg is weet ik niet, omdat het waarschijnlijk voor iedereen weer anders is. Wat veel belangrijker is dat dat is dat je erover nadenkt. Dat je een omgeving weet te creeren waar je echt kunt werken, alleen... maar ook samen met anderen. Waar je kwaliteit kunt leveren. Dit filmpje triggert bij mij ook weer dat we opnieuw moeten leren werken.

Onze (werk)wereld is de afgelopen 15 jaar dramatisch veranderd. Alleen de manier waarop we zelf dagelijks werken nog niet echt. En velen van ons hebben eigenlijk nooit leren werken, we hebben het onszelf aangeleerd. Waar Jason het over heeft is om weer een soort discipline in te bouwen in je werken om uiteindelijk kwaliteit te leveren aan klanten. Om te leren om om te gaan met afleidingen.

Ik ben ervan overtuigd dat een opleiding 'werken in de 21ste eeuw' veel mensen kan helpen. Het zal wat mij betreft een combinatie moeten worden van omgaan met signalen, commitments, teams, prive, social media, humansoftware, tools, agenda en todo's. Een workshop/cursus waardoor je weer controle krijgt over je (werk)leven. Getting Things Done (GTD) zal daar ook een belangrijke plaats in innemen, maar het moet verder dan dat gaan.

Ik denk dat we maar eens zo'n workshop moeten samenstellen.

1 opmerking:

  1. Soms vergaderen we meer over het oplossen van het probleem, dan dat we werken aan het oplossen van het probleem.. Herkenbaar. Tegengas geven werkt wel maar levert ook een hoop opgetrokken wenkbrouwen op, en discussies over prioriteiten want 'het hogere management wil de status weten' Boeiend proces :)

    BeantwoordenVerwijderen