vrijdag 12 november 2010

besef

Kan je groeien als samenleving terwijl een groot deel van de wereld in armoede leeft. Lastig vraagstuk. Want je wilt zelf natuurlijk lekker leven en groeien als mens. natuurlijk zie je op TV wel dat mensen zichzelf opblazen of dat er honger is in de wereld. Misschien een epidemie in Haitie, een vulkaan uitbarsting ergens in Indonesie.

Maar vervolgens zijn we lekker druk met HNW. En dat is gek en ook weer niet. Het hemd is nader dan de rok. Dat soort uitspraken. Heel menselijk, je kan je ook niet alles aantrekken. Maar ergens voel je wel dat er iets niet klopt. Wij hebben het onvoorstelbaar goed, terwijl anderen aan het lijden zijn. Je kan er nu niets aan doen, dus laat je het maar zo. Maar het voelt niet goed. Niet altijd, maar het komt soms naar boven.

Het is mijn overtuiging dat wij (het westen) niet kunnen groeien zonder dat we eerst samen het gat met de armoede oplossen. Het bestaat dus niet om als westerse samenleving te ontwikkelen zonder dat we samen het verschil met de omgeving kleiner maken. En als wij dat niet doen, doen de mensen uit de achtergestelde omgevingen het wel. Ze komen gewoon halen waar ze denken recht op te hebben. Vervelend misschien, maar het is wel een gegeven.

Het is dus prachtig dat we onszef ontwikkelen op het gebied van HNW. Is ook geweldig, en mooi, en super. Maar we moeten onszelf wel blijven beseffen dat we in een bijna artifical omgeving leven. Een omgeving die voor 99% van de mensheid op dit moment onbereikbaar is. Onszelf kunnen ontplooien, zonder dat er een gun op ons hoofd staat. Het is echt een prachtige verworvenheid. Maar nog steeds geen gemeengoed in de wereld.

Ik denk dat we naast het ontwikkelen van HNW in Nederland ook energie zouden moeten besteden aan het verkleinen van de verschillen met andere delen van de wereld. Doen we dat niet dan stort ook onze wereld in. Beetje gericht op onszelf, dat besef ik, maar wat we nu doen is uiteindelijk niet houdbaar.

Ja we kunnen laten zien wat de weg is, waar het heen kan gaan, wat vrijheid is. Ook vrijheid van werken, HNW. Maar dat kan nooit ten koste van anderen gaan, nooit. En nu is de balans een beetje zoek naar mijn mening. Dus wat mij betreft werken we HNW verder uit, maar werken we ook aan het verkleinen van verschillen met de delen in de wereld waar het veel slechter gaat.

Uiteindelijk brengt ons dat allemaal meer. Uiteindelijk groeien we daar allemaal door. Er is iets in ons het al lang weet. En nu gewoon doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten