vrijdag 12 november 2010

old school

Het is misschien in deze tijden een vreemd woord: DISCIPLINE. Het heeft iets oudbolligs, iets 20ste eeuws. Maar het gaat eigenlijk over persoonlijk leiderschap, past meer in deze tijd. Een paar jaar geleden vroeg ik aan een dame van 90 jaar wat nu het belangrijkste was in haar leven. toen zei ze: afspraken nakomen. Doen wat je zegt.

En dat deed me wel iets. Blijkbaar is het nakomen van gemaakte afspraken het belangrijkste wat er bestaat. Daar draait het allemaal om. Het gaat om vertrouwen. Dat als je iemand iets beloofd, je het ook gaat waarmaken. Dan hebben we het dus niet over al die juristen en hun contracten, maar dan gaat het om jou en mij. Wij hebben iets afgesproken en we komen dat na. Ook als dat pijn doet.

En daar blijken een hoop mensen niet aan te kunnen voldoen. Die draaien er tussen uit. En weet je wat grappig is. Deze zelfde mensen gaan zich waardeloos voelen. Het zijn de sukkels van deze samenleving. Ze hebben wel iets afgesproken, maar komen het niet na. Dat betekent dat je dus wetten moet maken om ze alsnog te laten leveren. Gedoe allemaal. Juristen die veel geld rekenen, de moszkowiczhen van deze wereld. Ook eigenlijk niet nodig wanneer wij ons allemaal aan de gemaakte afspraken houden.

Uiteindelijk gaat het dus om discipline. Om persoonlijk leiderschap. Kan ik mijzelf leiden. Kom ik alles na wat ik heb beloofd. Kan ik alles om mij heen managen zodat ik mijn afspraken nakom en mijn hoofd zo leeg is dat ik open blijf staan voor veranderingen. Best lastig. Maar de moeite waard.

DISCIPLINE past misschien niet in de 21ste eeuw. Maar ik denk dat we uiteindelijk gaan beseffen dat het functioneren van onszelf en onze maatschappij alles te maken heeft met DISCIPLINE. Niet om te voldoen aan de wensen van anderen. Maar meer om wat je beloofd ook maar te maken. En dat je daardoor kunt groeien. Niet eens alleen jij zlef, maar onze samenleving. Groeien heeft een relatie met DISCIPLINE. Niet in de oude vorm, maar omdat het ruimte geeft om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen door het nakomen van verplichtingen.

confused?

3 opmerkingen:

 1. Spijker op z'n kop Ronald!
  Groet, Pieter van Essen
  pieter@essentium.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Discipline; is dat niet iets wat de jonge generatie meer mist? Hoe brengen we het juist die generatie alsnog bij?
  Het lijkt me een kritieke succesfactor voor het Nieuwe Werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Peter: Wat de jeugd nu mist hebben wij ze niet gegeven. Door ze dat nu ineens door de strot te duwen lijkt me geen goede optie. De jeugd is confused. Ze hebben teveel keuzen, krijgen alles en hoeven er weinig tot niets voor te doen. Spreek ze aan op hun passie, vraag door en laat ze verantwoordelijkheid nemen voor waar ze voor staan. Daar is discipline voor nodig. Het hard roepen en ze ermee om de oren slaan heeft geen zin, werkt averechts. Laat het ze maar ervaren. Ervaren dat je zonder discipline niet je passie kan verwezenlijken en je verantwoordelijkheid daarmee ontloopt.

  BeantwoordenVerwijderen