vrijdag 12 november 2010

Ode aan de ZZP'er

Geen idee wie de term 'het nieuwe werken' heeft bedacht. Maar dat er nu een hele week aan HNW wordt besteed moet wel de kroon op zijn of haar werk zijn. Mooi hoor. Meneer Veldhoen heeft de oevre-prijs voor het nieuwe werken gekregen voor alles wat hij in de afgelopen jaren heeft gedaan. Bijna iedereen heeft intussen wel een idee over wat het nieuwe werken voor hem of haar kan betekenen.

Maar er ontstaan ook langzaam aan wat scheurtjes in het concept. Het lijkt erop dat niet iedereen er nog altijd helemaal enthousiast over kan zijn. Het wordt allemaal wat moeilijker om betrokken te blijven bij het bedrijf, gemotiveerd te blijven, hoop gedoe om zelf weer een plekje te vinden op kantoor, waar zijn mijn collega's, ik mis de roddel. De sociale kant van het normale werken zou je kunnen zeggen. Waar is de sociale kant gebleven.

Beginnende HNW-medewerkers zijn in eerste instantie blij omdat ze meer controle krijgen over hun werk/prive-balans. Kijk maar op twitter; in de dierentuin rondlopen, op een terrasje zitten, in een weiland liggen is voor veel mensen de ultieme vorm van Het Nieuwe Werken.

Wat is zie is dat veel mensen HNW aangrijpen om aan het strakke regime van de organisatie te ontkomen. Eigenlijk had het XYZ of ABC mogen heten, zolang ze maar niet meer om 9:00 op kantoor hoeven te zijn. Want dat is namelijk verschrikkelijk, vinden veel mensen. Daarom is denk ik HNW bij veel mensen zo favoriet.

Maar heb je hiermee het echte probleem wel opgelost. Het probleem dat je helemaal niet blij bent met de baan die je hebt. Is HNW niet een vlucht om maar niet geconfronteerd te worden met het probleem waar je geen echte keuze voor durft te nemen. Denk je misschien dat door het thuiswerken je werk leuker gaat worden. Ik denk het niet. Het zal alleen maar erger worden. Niet nu, maar over een tijdje. Wanneer ook het thuiswerken 'gewoon' is geworden. Waar haal je dan de energie nog vandaan.

Het is mijn overtuiging dat HNW nog in de kleuterfase zit. Niet erg, alleen een constatering. Dat wij allemaal niet zijn voorbereid om professioneel te werken zonder te kunnen terugvallen op de strukturen van de vertrouwde organisatie. Hebben we gewoon nooit geleerd! Dat de meeste mensen nog niet hebben gekozen voor een baan waar ze werkelijk energie van krijgen. Dat onze managementstijlen nog lang niet zijn aangepast op HNW, en dat sturen op output maar een klein onderdeel is van de wijze waarop we in de toekomst met elkaar samenwerken.

Om goed te begrijpen hoe een HNW-medewerkers er uit zal zien, moeten we misschien proberen te leren van ZZP'ers. Dat zijn mensen die een keuze hebben gemaakt, die zichzelf uit het moeras moeten trekken als het tegen zit, die moeten netwerken, zich ontwikkelen, leveren, risico's lopen. In mijn visie hebben de huidige ZZP'er een profiel dat dicht aanligt tegen de ideale HNW-medewerker.

De vraag die je jezelf dus moet stellen is of jij wel de eigenschappen hebt van een ZZP'er en dus ook de bijbehorende consequenties begrijpt en wilt nemen. Ook dat hoort bij HNW.

4 opmerkingen:

 1. Goeie observatie!

  Misschien moeten we naast het delen van kennis ook weer wat meer aandacht besteden aan het delen van een ruimte. Niet anytime en anyplace, maar bewust gekozen tijdstippen en plaatsen om samen te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eens Michel. En dan met een focus, met echte betekenis. Ik pleit dan voor een focus op innovatie. op vernieuwing. De basiseigenschappen van HNW (Vrijheid Vertrouwen Verantwoordelijkheid) zijn namelijk fundament voor een innovatieve attitude van individu en organisatie. The next step zogezegd. En ruimtes/beleving/technologie kunnen hier een versterkende rol spelen. Zodat medewerkers de eigenschappen kunnen aanleren die een ondernemer tot ondernemer maken: ideeen bedenken, plannen maken, proberen, fouten maken, leren, opnieuw beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit wordt mi. veroorzaakt door het feit dat HNW vaak 1-op-1 vertaald wordt met thuiswerken. Niets is minder waar. Door HNW ben je in staat om waar, met wie en op welk tijdstip dan ook samen te werken. Samenwerken, ontmoetingen, open informatie/kennisdeling, sociaal kapitaal toevoegen zijn belangrijke ingrediƫnten. Deze componenten mis ik vaak in HNW discussies.
  Als een medewerker voornamelijk thuis werkt mis je deze ingrediƫnten en kun je je afvragen of dit geen vlucht is. Binding met collega's (binnen of buiten de organisatie) is belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen