zondag 5 december 2010

verbindingen

Het lijkt erop dat we de antwoorden voor al onze vragen al zijn opgesloten in wat je om je heen ziet gebeuren. Een aantal weken geleden zag ik dit filmpje van Peter Russel over het Global Brain. Heel boeiend verhaal, zeker wanneer je bedenkt dat Peter deze theorie al in de jaren 80 heeft bedacht.

Wat hij zegt is dat tijdens de big bang zich miljarden electronen hebben verzameld en er een molecuul is ontstaan. Dat miljarden moleculen zich hebben georganiseerd tot een cel. Dat miljarden cellen zich hebben georganiseerd tot een levend dingetje. En dat miljarden verbindingen in ons hoofd er voor zorgen dat we kunnen zijn wie we zijn.

Vervolgens zijn al die hersenen zich aan het verbinden tot een global brain. Daar heb je ongeveer 10 miljard eenheden voor nodig schat hij in. Hoe dan ook, er zit iets in ons dat wil verbinden, vanaf het begin tot nu. Social media, internet zorgt ervoor dat we elkaar kunnen vinden. Waarom weten we niet, maar we willen het allemaal blijkbaar.

Wanneer je het boek leest van Dick Swaab "Wij zijn ons Brein / van baarmoeder tot alzheimer", lees je dat het aantal verbindingen er nogal toe doet. Hoe meer verbindingen tussen functionele delen in je hersenen hoe meer er mogelijk is. Hoe meer verbindingen, hoe meer bewustzijn er ook ontstaat. En dat vind ik dus boeiend. De relatie tussen verbindingen en een hoog bewustzijn.

Zou het zo zijn dat hoe meer verbindingen wij met elkaar weten te maken, wij ook meer bewust zullen omgaan met elkaar en onze omgeving. Hoe meer verbindingen in je hoofd , maar ook tussen elkaar is misschien wel het antwoord op veel vragen die we nu hebben over onze toekomst.

Het lijkt er in iedergeval op dat er minder vrije wil is dan je denkt. Zoals Victor Lamme schrijft in zijn boek "De vrije wil bestaat niet". Wel mooi om te mogen leven in een periode dat de hele mensheid zich begint te verbinden. Gewild of niet, het gebeurt. En weet je wat ik nou zo mooi vind, als je goed kijkt kan je onze toekomst al zien. Jij bent de toekomst.

1 opmerking:

  1. Met een iets andere invalshoek, maar min of meer op hetzelfde gebaseerd, namelijk een bovenliggend (groeps)bewustzijn, is te vinden in het boek "De kwantumdokter" van Amit Goswami. Niet de meest makkelijke kost, maar wel heel intrigerend.

    BeantwoordenVerwijderen