woensdag 8 december 2010

social media de nieuwe religie

Religie is een prima middel om het gewone volk rustig te houden. Napoleon Bonaparte (1769-1821).


Deze quote las ik in het boek Wij zijn ons brein, van Dick Swaab. Een zeer intrigerend boek wanneer je opzoek bent naar het corporate brain, of uiteindelijk naar een global brain. Begin bij het begin dat ik: het brein. Wat is het, wat kan je ermee, wat kan er allemaal mis gaan, wat mag je ervan verwachten, dat soort vragen zoek ik antwoorden voor. Om uiteindelijk invulling te kunnen geven aan het inrichten van het Corporate Brain en als bijvangst HNW.


Omdat wij geloven geloof in de kracht van mensen zijn we met heel e-office al bijna 20 jaar opzoek naar nieuwe vormen van organiseren. Nieuwe vormen zoeken waarbij maximaal gebruik gemaakt kan worden van de kracht van mensen. Iedereen die in een organisatie werkt, weet hoe moeilijk het is om te veranderen. En dat veranderen doen we nu al 20 jaar. Niet een gemakkelijke weg, maar wel een die ons zeer waarschijnlijk uiteindelijk zal leiden naar de juiste richting. En vorm waarbij het machinale (processen) gecombineerd wordt met het corporate brein. Uiteraard wordt bij ons ook niet altijd door iedereen begrepen waarom we nou weer moeten veranderen, waarom we praten over yellow & blue, over het corporate brain. Maar wanneer je uitlegt waarom je als e-office bestaat, (we geloven in de kracht van mensen), hoe wij daar vorm aan geven (we verbinden mensen door technologie en organisatie tot een corporate braaien) en wat we doen (het bieden van een technisch collaboratieplatform en alle diensten om het gedrag aan te passen aan de nieuwe situatie), dan zien de meesten wel dat we al 20 jaar met hetzelfde doel bezig zijn. En dat helpt. En wanneer je gelooft in de kracht van mensen wil je meer weten van ons brein. En via het brein kom je weer op religie, vandaar.


Maar weer even terug naar de quote van Napoleon. Wat mij in het hoofdstuk neurotechnologie: hersenen en religie opviel was een aantal dingen. 1) we zijn allemaal spiritueel, alleen lijkt het erop dat religies het willen claimen terwijl het al 200 miljoen jaar bestaat. 2) religies worden vaak gebruikt om een groep bijelkaar te houden en om andere groepen uit te sluiten. 3) religies worden door leiders vaak gebruikt om een groep te kunnen manipuleren. Maar wat nou, wanneer er steeds minder mensen geloven in een religie, zoals in Nederland. dat er nog steeds wel veel mensen spiritueel zijn. Waar gaan deze mensen dan naar toe?


Ik weet niet hoe jullie hier tegen aan kijken, maar als ik eens in de zoveel tijd twitter aan heb staan, dan lees ik vaak een behoefte aan verdieping, aan essentie, aan inspiratie. Het kan natuurlijk liggen aan de mensen die ik volg, maar goed…deze groep bestaat blijkbaar. Zou het kunnen zijn dat laten we zeggen twister het nieuwe medium voor verdieping & spiritualiteit aan het worden is. Niet voor iedereen, maar voor de groep niet-gelovigen die wel iets met spiritualiteit hebben. Dat sociale media een nieuwe vorm van religie zal worden. Gaat iemand straks zeggen:


Social Media is een prima middel om het gewone volk rustig te houden.


2 opmerkingen:

  1. en ik heb nog steeds de overtuiging dat mensen allemaal op zoek zijn naar verdieping en betekenis. Soms hebben ze leiding, begeleiding of een leidraad nodig maar, met als doel om verder tot ontplooiing te komen in plaats van alleen plooibaar te zijn. Vrije geesten zoeken nieuwe vormen om tot uiting te komen. Social media kan een prima middel zijn om tot bundeling te komen. Uiteraard blijf je als mens altijd zelf verantwoordelijk hoe je de geest uit de fles laat komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja je komt natuurlijk al snel bij het vraagstuk "wat is spiritualiteit?". die quote van Napoleon kende ik nog niet, wel een goede!

    BeantwoordenVerwijderen