woensdag 15 december 2010

doe jezelf een lol

Dat er de laatste twintig jaar in rap tempo veel aan het veranderen is, mag voor niemand meer een verrassing zijn. Maar dat de macht zich razendsnel aan het verplaatsen is van organisaties naar de massa, is voor veel bestuurders van bedrijven nog steeds ondenkbaar en eigenlijk willen de meesten het ook niet onder ogen zien.

Door de jaren heen is de macht verschoven van godsdienst via koningshuizen, regeringen,& instituten naar uiteindelijk de massa, het volk, jij en ik. Het begon duidelijk zichtbaar te worden toen de mobiele telefoons voor iedereen toegankelijk werden, daarna internet, nu social media. We willen delen en we willen ons op onderwerp organiseren.

Bedrijven hebben lang de macht in handen gehad. Omdat ze ten opzicht van de massa de tools en de informatie hadden. De rekenkracht om te analyseren. Dat had allemaal te maken met de spullen (IT) die zeer kapitaalsintensief was. Mainframes, mini’s, IT-departments, etc. Daardoor wisten bedrijven dingen eerder dan de massa. Maar nu is de wereld omgedraaid. IT is voor iedereen.

De massa kan nu voor heel weinig geld ook aan dezelfde rekenkracht komen. Nog veel meer rekenkracht dan welk bedrijf zich ook maar kan veroorloven. De massa heeft veel meer creativiteit dan welk bedrijf dan ook, is veel sneller en flexibeler dan welk bedrijf dan ook. Heeft veel meer oren, ogen en brains dan welk bedrijf dan ook. De macht ligt nu al bij de massa. En de meeste mensen binnen bedrijven weten dit wel. Alleen bestuurders en het management leven vaak nog in een glazen stolp.

Bestuurders en management kunnen en willen vaak niet geloven dat ze vanaf nu dienend moeten zijn. Dat ze moeten luisteren naar de markt, en niet hun wil proberen op te leggen, zoals dat altijd kon. Dat werkt niet meer. Alle medewerkers met een jonge geest weten dit allang. Ook omdat ze onderdeel uitmaken van de nieuwe verbonden wereld. Ze maken gebruik van de technologie die daarbij hoort, internet technologie, social media.

Mijn advies aan iedere bestuurder of manager is om voor de kerst jezelf een tablet of smartphone kado te doen. Ga aan de slag met social media, probeer te begrijpen wat het is, wat het doet, wat de beperkingen zijn. Denk daarna eens na over het combineren van deze technologie en de value propositie van je bedrijf. Wanneer dan het kwartje is gevallen heb je een basis om met HNW aan de slag te gaan.

Omdat je dan de kracht van de massa combineert met je bestaande propositie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten