maandag 13 december 2010

je pensioen ben je zelf

Pensioenen zijn iets van een andere tijd. Een tijd dat werken niet lollig was en je naar je pensioenleeftijd snakte. Je had heel je leven gewerkt om te kunnen genieten van je pensioen. Zo ging dat toen. Dat vervolgens heel veel mensen overlijden wanneer ze net 65 zijn geworden zal wel toeval zijn. In iedergeval heeft pensioen iets 20ste eeuws in zich. Je kan niet meer leveren dus ik wissel je in. Je gaat met pensioen. De fabriek kan je niet meer gebruiken. Oude mensen worden eruit gewipt en uiteindelijk in een bejaardenhuis gepropt. Waste. Past wel in het denken van toen. De fabriek is heilig, mensen inwisselbaar.


Maar juist dat is aan het veranderen. Fabrieken moeten ons helpen om een beter leven te krijgen. Machines, processen en fabrieken moeten ten dienste staan aan mensen in plaats van andersom. Dus moeten we ook anders gaan denken over ouder worden. Mijn moeder heeft tot haar 80ste gewerkt, als pedicure. Wat ik zag is dat ze tot haar 80ste super alert was. Ze was nodig, ze had ritme, discipline om er te zijn, om anderen te helpen. Na haar 80ste is ze het wat rustiger aan gaan doen en dan zie je dat haar sociale wereld rap kleiner wordt. Ook omdat veel kennissen en vrienden van haar overlijden natuurlijk. Maar wat ik wil zeggen is dat wanneer je nodig bent, je leeft. Dan doen dingen er nog toe. Als je niet meer nodig bent wordt je snel oud.


Zelf geloof ik er in dat je anders naar pensioenen zou moeten kijken. Hoe ouder je wordt hoe meer je hebt meegemaakt, des te waardevoller je kunt zijn. Tenzij je niet wilt groeien en ontwikkelen, dan heeft niemand meer iets aan je. Maar wanneer je in staat bent om ballast overboord te gooien en jezelf opnieuw uit te vinden, iedere keer opnieuw, dan wordt je steeds waardevoller. Dat is dan ook je pensioen. En natuurlijk moeten we zorgen voor mensen die daar niet de mogelijkheden voor hebben, maar steeds meer mensen gebruiken hun hoofd om geld te verdienen. Dat is onze toekomst.


Ik zou zeggen probeer je zelf te blijven ontwikkelen, dat is denk ik de beste garantie voor je oude dag. Financieel, sociaal en uiteindelijk als het gaat om het plezier in het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten