woensdag 20 april 2011

Het tijdperk van de rechter hersenhelft

In wat voor tijd zijn we nu eigenlijk beland? Het gaat nu om verbinden, om de aarde, om ons milieu maar ook om onze economie. Bedrijven proberen nieuwe wegen te vinden. Mensen verbinden zich via social media tot sterke groepen. Revoluties vinden plaats doordat we social media tot onze beschikking hebben. Wilden deze mensen dan altijd al een revolutie, is het jarenlang onderdrukt, of...veel vragen dus.

In onze tocht naar het zoeken naar nieuwe vormen van organiseren zijn we er achter gekomen dat je zowel creativiteit als structuur nodig hebt. Omdat ik kwam uit een zeer gestructureerde wereld en daar de oplossing niet kon vinden, ben ik jarenlang opzoek gegaan naar de andere kant, de creativiteit. Want wij geloven in de kracht van mensen. En vervolgens hebben alles gedaan wat daarbij hoort: vrijheid geven, energie geven, passie ontwikkelen, dromen, geen grenzen stellen, je hart kunnen volgen, mooie dingen doen.

Is dat dan een vergissing geweest? Mijn antwoord is nee, maar. En de maar is het inzicht dat creativiteit niet kan zonder struktuur en andersom. Maar ook tot het inzicht gekomen dat onze hersenen door het industriele tijdperk zijn misvormd. We gebruiken alleen de linker kant van onze hersenen, de logica. (zie de videos van sir Ken Robinson)

Onze hele wereld is opgebouwd vanuit de logica. In iedergeval de westerse wereld. En nu is er ineens een sterke behoefte aan iets anders. Het is mijn overtuiging dat wat we nu willen we vooral kunnen bereiken met de rechter hersenhelft. Het gaat in mijn ogen in deze tijd over inspiratie, dromen, verbindingen maken, holistische zienswijzen, zorgen, creatief zijn.

We hebben meer dan honderd jaar onze rechter hersenhelft mishandeld en nu komt die kant heel hard terug. Niet via bedrijven, maar via jou en mij. Via mensen die misschien niet goed onder woorden kunnen brengen wat er aan de hand is. Maar wel voelen dat we er alleen met de logica niet gaan komen. Onze logica wordt nu verrijkt met de kwaliteiten uit onze rechter hersenhelft. Alleen vindt deze ontwikkeling wel plaats in een logische wereld, dat maakt het complex.

Het is mijn overtuiging dan ook dat de komende tientallen jaren alles wat met de rechter hersenhelft te maken heeft zich steeds meer zal laten zien. Dat we misschien zelfs wel een beetje zullen doorslaan om vervolgens in staat te zijn de twee kanten ten volle in te zetten voor ons gezamenlijke geluk.

En in het klein is dat voor ons het samenspel tussen processen & corporate brein binnen organisaties, tussen yellow&blue, tussen je linker en rechter hersenhelft.

3 opmerkingen:

 1. Roland,
  Het wordt nog leuker. In 2012 loopt de inka-kalender af. De wereld stort niet in en god komt niet op aarde. Maar het zal wel zo zijn dat het percentage managers dat beslissingen neemt op basis van gevoel de 50% zal passeren. Verder zal tegen die tijd alles meer gaan om 'Slow' en 'Regionaal' in plaats van 'Globaal', terwijl de werknemer dankzij verkeerd neerzetten van HNW nog meer behoefte gaat hebben aan een werkgever die 'echt' zorgt en een club biedt waaraan je je wilt 'binden'. Want mensen zullen blijven willen 'binden' ondanks of dankzij alle media!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roland,

  Als linkshandige mijn reactie.
  We hebben nooit en zullen nooit overwegend een kant van het brein gebruiken. Zelfs nu zijn er genoeg mensen die beide kanten intensief gebruiken. Die vullen elkaar echt aan: links is voor het nu, met rechts orienteren we op de toekomst, etc. Zie bv Mary Lou Decosterd voor RB/LB Leadership.

  Een interessanter punt is of afwijkingen in een van beide helften, die goed te diagnosticeren en beschrijven zijn, ook bij bestaande leiders herkenbaar zijn c.q. met maatregelen te beinvloeden zijn. Want later we eerlijk zijn: iets van narcisme, egocentrisme of autisme moet een leider hebben. Benieuwd of dat in je boek naar voren komt.

  En voor je paasinkopen: Wat we zien hangt af van wat we denken te zien. Rechtshandigen, toch zo’n negentig procent van de mensen, kijken vaker naar rechts. En met deze informatie kun je je voordeel doen. De kortste rij bij kassa’s is bijna altijd de meest linkse rij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roland,

  Ik heb genoten van jouw verhaal bij het Inspiratiehuis Arnhem. Ik ga zeker snuffelen in jouw boeken en verheug me op het boek over Yellow-Blue. Je bent vast bekend met het werk van Daniel H. Pink die een prachtig boek schreef over "a whole new brain" waarin hij gedeeltelijk jouw pleidooi volgt en aangeeft "why right-brainers will rule the future". Weliswaar een beetje provocatief bedoeld, ligt het in lijn met jouw verhaal.

  Wat mij bijzonder aanspreekt is dat het om polariteiten gaat die je eigenlijk bijeen wil brengen. Ze zijn nu uit balans en herstel van balans zal gepaard gaan met 'doorslaan' naar de andere kant. Met mijn bedrijf Insights Learning & Developement werken we met mensen in heel veel organisaties aan het laten herkennen en leren waarderen van de verschillen. Mensen in hun kracht zijn mensen die zelfinzicht hebben en inzicht in anderen. Die afstemmen en verbinden en die kunnen zien dat left brainers en right brainers elkaar veel te bieden hebben. Net zoals mensen met een voorkeur voor Denken en een voorkeur voor Voelen of Intuïtie versus Gewaarworden. Allemaal polariteiten. Wij laten ons daarbij overigens inspireren door Carl Gustav Jung en dat heeft oa geleid tot een denkraam waar we de verschillen in kleuren uitdrukken. Grappig genoeg sluiten die dan weer mooi aan bij jouw Yellow-Bluw tegenstelling. Wij hanteren daarnaast ook nog Red-Green.

  Als je daar belangstelling hebt wil ik je graag een Insights persoonlijkheidsprofiel aanbieden wat jouw inzicht geeft in je eigen voorkeuren en verhoudingen tussen de polariteiten. Laat maar even weten.

  En ik kan het niet laten om nog een paar inspirerende boeken te vermelden die provoceren en daardoor aan het denken zetten: Allereerst Victor Lamme met "de vrije wil bestaat niet" en als tegenpool Marja de Vries "de hele olifant in beeld" en als synergie Jonas Ridderstrale en Kljell Nordström met "Karaoke Kapitalisme". Enjoy.

  BeantwoordenVerwijderen