woensdag 6 april 2011

ik twitter, dus ik besta

Hoelang doen we het nou al, jaartje of vijf misschien. Social Media heeft een vlucht genomen, maar de vraag is voor wie? Wie zijn die mensen achter twitter, facebook, linkedIn, Hyves, noem maar op. Gaat het hier om een representatieve doorsnede van de samenleving? Of toch een select groepje mensen die hier lekker hun ding kunnen doen.

In ieder geval wel veel jongeren die het ook nog eens vaak doen via hun smartphone. Dat is wel duidelijk intussen. Maar wie zijn dan die ouderen? Waarom tweet je dat je de auto gaat wassen, of dat je ergens gaat zitten? Waarom? Misschien moet ik die vraag niet stellen en ben ik gewoon niet meer van deze tijd.

Maar wat wel van deze tijd is, is dat we in een transitie zitten. Van de oude wereld naar een nieuwe wereld. Dat we midden in een crisis zitten die nu met heel veel geld leuk is opgepoetst. Maar als je heel eerlijk bent is er natuurlijk niets veranderd. Hebzucht is nog steeds van nu, en dat betekent dat we weer tegen dezelfde problemen aan zullen lopen. Intussen maken we steeds meer stuk en verbruiken we steeds meer grondstoffen zonder een oplossing te bedenken.

Wie die oplossingen moeten bedenken? Nou jij en ik, maar ook bedrijven en de overheid. Maar kijk nou eens waar we ons door laten afleiden? Door de dingen die vandaag gebeuren: bonussen van de Leaseplan directie, van ING (en dan bedoel ik het onverantwoordelijke gedrag van de commisarissen), maar ook de commando Marco Kroon, fraude bij de marine, problemen bij het CDA. Het focussen op dit soort problemen is hetzelfde als je auto wassen, stofzuigen en je sproeivloeistof bijvullen terwijl je met 200 km per uur op een muur afstormt.

We hebben grotere problemen op te lossen dan waar nu onze energie aan op gaat. We zullen als land snel keuzes moeten maken. Met de lange termijn bezig zijn. Nadenken over hoe we er over 20 jaar uit willen zien in plaats van al onze energie stoppen in de belachelijke situaties van nu.

Social Media zorgt voor oppervlakkigheid als we niet uitkijken. Korte berichtjes, meningen, emotie, boosheid en frustratie. En dat keer miljoenen. En ik zeg niet dat het niet waar is. Ik zeg dat we met klagen er niet komen. Dat we notie moeten nemen van de feedback, maar dat we vooral bezig moeten zijn met de lange termijn. Waar wil JIJ heen, waar wil je bedrijf heen, onze samenleving. En dan moet je je niet iedere dag laten afleiden door onnozele dingen. Dat gaat ons niet helpen.

En oh ja, de democratie zoals we die nu hebben ingevuld gaat niet meer voor ons werken. (blogje uit 2009). Social Media heeft de macht bij ons allemaal neergelegd, die ligt niet meer bij de kerk, de koning of de regering. Daar hebben onze huidige vertegenwoordigers rekenschap mee te houden. Ze moeten vooral niet op ieder tweetje reageren, want wie zijn die twitteraars eigenlijk. Zijn de twitteraars echt een afspiegeling van de samenleving? Ik denk het niet.

Een moderne regering moet zich vooral bezighouden met inspireren en richting geven. Waar willen we als Nederland/Europa staan over 20 jaar. Ik zou het wel weten als je hoog opgeleide mensen hebt, een top infrastruktuur, mega internetdekking, laterale denkers en meerdere talen kunt spreken.

2 opmerkingen:

 1. Sorry hoor Roland, maar van onze regering zie ik weinig visie uitgaan en zeker geen inspiratie. Ze stoppen het LS EPD, willen settopboxen standaardiseren en zonder probleem Ron Gongrijp uitleveren. Digitale small talk is juist prima, alleen moet de waan van de dag niet het beleid bepalen. Nederland kan nog steeds op digitaal gebied internationaal een vooruitstrevende rol spelen, maar helaas krijgt de non-digitale infrastructuur de meeste aandacht en geld. :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Guus,

  Ben ik helemaal met je eens. Ik mis een inspirerend toekomstbeeld dat verder gaat dan 4 jaar. Als we niet uitkijken raken we alle unieke eigenschappen kwijt doordat we aanrommelen.

  We zullen keuzes moeten maken en investeren. Vooral in onderwijs, kunst, wetenschap, innovatie en ondernemerschap.

  R

  BeantwoordenVerwijderen