woensdag 9 november 2011

de rek is eruit

We proberen in Europa en de Verenigde Staten met alle macht vast te houden aan oude strukturen. Aan oude gedachten over hoe banken moeten werken, dat we een gegarandeerd pensioen moeten hebben, dat we de handel moeten houden die er altijd was. Alle energie is gericht op houden wat we hebben. Maar we weten eigenlijk allemaal dat dat niet meer gaat lukken. Maar we moeten door.

De macht is verschoven naar China, Brazilie, India, maar ook van koningen via regeringen naar de massa. De verschillen tussen arm en rijk zijn meer zichtbaar dan ooit, we leven niet meer op een eiland. We leven op 1 planeet, en daar moeten we het mee doen. Europa en de VS gedragen zich als een klein jongetje met te veel speelgoed die niet wil delen met de nieuwe buurjongetjes. We worden boos en gefrustreerd en willen met alle macht ons speelgoed vasthouden want het is van mij. De rek is eruit. Maar we moeten door.

We zijn als mensheid intussen gegroeid, we komen aan in een nieuwe fase. Een fase waarin veel, zo niet alles, zichtbaar wordt. Er kunnen geen geheimen meer onder de pet worden gehouden. Wat over blijft is reputatie, eerlijk gedrag en een houding die opzoek gaat naar de nieuwe mogelijkheden. Wat we hadden is er niet meer, is voorbij. Is dat jammer? Nee eigenlijk niet, want we konden toch niet meer groeien. En dat is toch uiteindelijk wat iedereen wil. Daarom moeten we de zaak eerst maar eens een beetje afbreken om straks weer te kunnen groeien. De rek is eruit. Maar we gaan door.

Er komen heel veel nieuwe landen en mensen bij. Iedereen wil wat eten en kunnen leven in vrijheid. De verschillen zijn nog te groot. Dat geeft natuurlijk spanning. Maar wanneer wij nu onze speeltjes eens wat meer gingen delen, misschien krijgen we dan meer vriendjes. En meer vriendjes is gaaf, kunnen we nog leuker samen spelen. Doet even pijn, maar daarna wordt alles een stuk leuker. Met elkaar naar de volgende fase. We hebben weer rek, we kunnen weer door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten