dinsdag 14 februari 2012

The World of Brains

Wat maakt Nederland nou uniek? Zijn het de molens, klompen, paling, schaatsen...ja, maar er is denk ik iets dat nog veel meer waard is dan dat. Wij zijn over het algemeen goed opgeleid, hebben een fantastische samenwerkings-infrastructuur en hebben lak aan hierarchie. Is dat veel waard? Ja, heel veel, in iedergeval wanneer je deze eigenschappen weet om te zetten iets waar de rest van de wereld op zit te wachten.

Wij zijn als bijna geen enkel ander land in de wereld in staat om dwars door alle hierarchie, met elkaar oplossingen te bedenken. Frankrijk, Italie, Duitsland, Spanje, Portugal, noem maar op, ze kunnen het niet. Gewoon omdat ze anders zijn opgevoed dan wij, ze hebben veel meer ontzag voor macht. Door die unieke basishouding van Nederlanders in het algemeen, kunnen wij heel gemakkelijk kennis delen met in principe iedereen binnen Nederland, ongeacht zijn of haar positie.

Door deze unieke eigenschap voldoe je aan de belangrijke randvoorwaarde om nieuwe oplossingen vanuit verschillende disciplines te kunnen benaderen. Want in deze tijd gaat het over verbinden, gaat over samen met anders denkenden tot nieuwe oplossingen te komen. We zullen naar mijn inzicht uit het oude denken moeten stappen om de problemen van nu op te kunnen lossen. En het is mijn overtuiging dat met name Nederland hier een belangrijke rol in kan spelen. Gewoon door de manier van denken, onze opleiding, de fantastische infrastructuren (Internet) en het intensieve gebruik van social media.

We gaan het niet winnen van landen die het produceren van bulk tot hun specialisme hebben gemaakt. Misschien kunnen we nog meekomen in een paar niche-markten. Maar laten we ons voor de toekomst richten op wat heel dicht bij ons hart ligt. Laten we ons specialiseren als kraamkamer voor nieuwe oplossingen en nieuwe producten. Andere landen zijn weer heel goed in het produceren van de eindproducten, wij niet. Laten we als Nederland ervoor kiezen dat wij een grote verantwoordelijkheid krijgen voor het oplossen van kleine en grote vraagstukken voor in iedergeval Europa. En ik zeg hier niet mee dat er in andere landen niet nagedacht kan worden. Maar het gaat niet meer om een of twee mensen die brilliant over een onderwerp kunnen nadenken, maar het gaat juist om een groep verschillend denkenden die samen tot nieuw inzichten kunnen komen.

Wij hebben alles in ons om 'the world of brains' bij elkaar te brengen en er mooie oplossingen uit te halen. The world of brains kan ook zorgen voor richting in Nederland, voor vizie en energie. Het kan ervoor zorgen dat we meer onderzoek kunnen doen, meer research, een sterke positie hebben in de wetenschap maar ook in het doorvertalen naar het nu en vandaag.

Want uiteindelijk zit de toekomst voor Nederland, Europa en de Wereld al ergens verborgen in een onze  brains. De vraag is hoe we die toekomst eruit krijgen en vorm gaan geven. Hoe dan ook, het begint bij 'The World of Brains' en ik denk dat we daar echt een unieke positie in kunnen nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten