dinsdag 13 maart 2012

twee eigenschappen maken het verschil

Aan alles komt een eind, ook aan wie jij nu bent. De wereld om je heen verandert in sneltreinvaart, maar verander je zelf wel mee? Of hou je liever vast aan alles wat je nu bent (en hebt). Misschien durf je niet te veranderen omdat je allerlei verplichtingen bent aangegaan die lijken te voorkomen dat je nog kunt bewegen. Die verplichtingen komen van anderen, vaak van systemen en als je niet uitkijkt nemen zij (die anderen) de controle over van je leven. Niet echt een aantrekkelijk beeld. Volgens mij is de grote uitdaging voor ons allemaal om jezelf zo nu en dan opnieuw uit te vinden, hoe moeilijk dat ook soms is. Maar daarvoor heb je wel twee belangrijke  eigenschappen voor nodig.

Vorige week was ik aanwezig bij de officiele start van de Topsport Community, opgericht door Pieter van den Hoogenband. Wij zijn een van de founding fathers en daarom liep ik daar rond. Het was een bijzondere avond met bijzondere mensen. Ik denk dat van de 80 gasten er 1 niet bekend was van tv, en dat was ik. Tijdens het diner werden er korte presentaties gegeven. Een van de presentaties ging over een onderzoek waarom het ene kind wel doorgroeit tot een topsporter en de ander niet. Waar het uiteindelijk op neer kwam waren eigenlijk twee dingen: 1) het heeft te maken met de effectiviteit van leren en 2) kan je goed reflecteren.

In de fase waarin onze wereld zich nu bevindt zullen we onszelf opnieuw moeten uitvinden, anders gaan we het gewoon niet redden. We redden het niet meer met optimaliseren, we zullen moeten veranderen. Kijkend naar de topsporters zullen we dus goed moeten reflecteren, slim leren van onze fouten en vooral moeilijke keuzes durven maken. En ja, je zal dan zeker een tijd mindere presentaties laten zien omdat je weer iets nieuws aan het leren bent. Maar daarmee heb je wel de basis gelegd voor je toekomst, je kan weer door. (De prestaties van topschaatsers vielen dramatisch terug na de introductie van de klapschaats. Echter na een intensieve periode van proberen en leren reden (bijna) alle schaatsers met hun nieuwe klapschaats veel sneller dan op de traditionele schaatsen. Ze kregen door de klapschaats weer een nieuw perspectief.)

Dit principe geldt voor jou en mij, maar ook voor Nederland. We kunnen de welvaart niet op dit niveau houden door maar vast te houden aan oude principes, we zullen moeten reflecteren, leren van onze fouten, keuzes maken, weer reflecteren, weer leren, accepteren dat het even wat minder gaat maar wel een vooruitzicht krijgen op een betere toekomst. Alleen zo kom je verder.

En zo is het ook met ons bedrijf e-office gegaan. We hebben veel successen gekend in de afgelopen 20 jaar. Maar ook veel tegenslag, oude principes die niet meer leken te werken. Het voelde als roeien tegen de stroom op in plaats van met de stroom mee. En dan moet je wat, en uiteindelijk begint het wel bij het begin: bij de oprichters. Onze besturing paste niet meer bij het e-office van nu in de huidige omvang en in deze tijd. We moesten door naar de volgende fase, reflecteren, leren van onze fouten, keuzes maken, accepteren dat het even wat minder zou gaan zodat we weer nieuwe dingen konden leren en ruimte zouden maken voor een nieuwe toekomst.

Vorig jaar hebben we de switch gemaakt. Yellow&Blue heeft ons geholpen om ons bedrijf super voorspelbaar en rendabel te maken maar nog steeds creatief. Een schijnbaar onmogelijke combinatie. Na jaren van zoeken naar nieuwe vormen, en investeren in inzichten en systemen hebben we e-office opnieuw uitgevonden. Er staat een nieuw bedrijf met trotse mensen, mooie producten en diensten, een dijk van een visie en positie in de markt en een heel mooi rendement.

Met veel trots kan ik zeggen dat e-office zich na 20 jaar weer opnieuw heeft uitgevonden en klaar is voor de toekomst. e-office helpt haar klanten om hun innovatiekracht & adaptievermogen verder te ontwikkelen door het toepassen van Yellow& Blue. In onze ogen draait het voor Nederlandse bedrijven uiteindelijk alleen nog maar om innovatiekracht & adaptievermogen. Maar daarvoor moet je het wel eerst aandurven op jezelf opnieuw uit te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten