donderdag 15 maart 2012

het leven is energie

Systemen beinvloeden je gedrag. De bank, je pensioenfonds, de wetgeving, je opleiding, je werkgever, je vrienden, je sportclub, je verzekeringen, reclame, televisie, internet, je ouders, je familie, allemaal hebben ze direct invloed op je gedrag. Dus wanneer je wilt veranderen valt dat nog niet mee, je zal altijd weer op je plek worden gezet door 'de systemen' om je heen. En eigenlijk is dat ook best comfortabel, zolang je jezelf conformeert aan de systemen heb je een modelleventje. Je kabbelt lekker door het leven en gaat aan het eind dood. Prima toch!

NEE, niet prima, ben je helemaal gek geworden. Het feit dat je bestaat is al uniek en dan maak je er ook iets van. Dan probeer je met alles wat je in je hebt iets bij te dragen aan de samenleving. Systemen maken je afhankelijk en lui. Hoe goedbedoeld banken, verzekeringen, belastingstelsels, politiek in de basis ook is geweest, nu zijn het vaak systemen geworden die voor jou zijn gaan denken. Die je afhankelijk maken, waardoor je niet meer compleet bent. En als je niet scherp bent ga je er in mee en denk je dat het zo hoort. NEE, je gaat niet je leven in de handen geven van systemen, ben jij gek. Niet zomaar, alleen als het niet anders meer kan, en daar zijn die systemen ook ooit voor bedoeld, daarom zijn de cooperaties ook opgericht. Om samen een vangnet op te zetten voor rampspoed. Weet je waar DELA voor staat? Deel Elkanders LAsten. Een cooperatie is er voor jou, niet jij voor de de cooperatie.

Systemen moeten er voor jou zijn, jij niet voor de systemen. Ik roep hier dus niet op om je tegen alle systemen te verzetten, zeker niet. Maar wees je wel bewust waarvoor er systemen zijn en hoe je gebruik maakt van ze. We zijn hier op deze aarde met heel veel mensen en dus moeten we afspraken met elkaar maken en die afspraken naleven. Maar je moet daarbij wel je eigen verantwoordelijkheid nemen en proberen zolang mogelijk zonder gebruik te maken van de regelgeving het met elkaar op te lossen.

Maar wat moet je wanneer je minder afhankelijk wilt zijn van systemen? Inderdaad uitgaan van je eigen kracht en het vertrouwen in elkaar. Er zijn meer dingen niet geregeld dan wel. Maar hoe los je die niet geregelde zaken dan op? Precies, omdat we waarden hebben en normen natuurlijk. En wanneer we ons een beetje houden aan die normen en waarden dan hoeven we heel weinig terug te vallen op de ons omringende systemen. Veel van die ondersteunende systemen zijn intussen trouwens ook commercieel geworden dus die doen er alles aan om je afhankelijk te maken. Slechte zaak.

Maar dat het nog niet goed zit met onze normen en waarden wordt helaas ook iedere dag weer duidelijk. Neem de tandartsen in Nederland. Ze kunnen niet omgaan met de vrijheid die ze wordt geboden om zelf hun tarief te bepalen. Slechts 2% van de tandartsen hebben hun tarieven verlaagd. De rest heeft ze allemaal verhoogd. Meneer Staal van Vestia die er met 3 miljoen vandoor gaat, noem maar op. Er zijn maar weinig mensen die echt kunnen omgaan met de verantwoordelijkheid die ze wordt gegund. En daar zitten ook  mensen bij verantwoordelijk zijn voor grote systemen.

De enige zekerheid die je hebt ben je zelf. Het is al een wonder dat je op deze aarde rondloopt en dat je in een knipoog in het leven van de aarde hier je ding kan en mag doen. Maar doe het dan ook, je krijgt maar een kans (daar ga ik voorlopig even vanuit). Grijp die kans en ontwikkel jezelf. Wees selectief in het kiezen van systemen, vertrouw meer op je eigen kracht en neem je verantwoordelijkheid.
Zoals Sir Ken Robinson zegt: het leven is energie, en zo is het. Wij zijn energie, onze energie komt van de zon en we voegen iedere dag energie toe aan onszelf door te ademen, te eten en te drinken. Maar wat doe je met die kostbare energie? Vooral met jezelf bezig zijn of ook helpen om iets op te bouwen voor elkaar? Iets voor ons allemaal. Afbreken van zaken is niet moeilijk, iets in elkaar schoppen is het meest eenvoudige dat je kan doen. Maar iets maken, iets opbouwen, dat is pas echt lastig. Maar wel een van de meest mooie dingen die je als mens kunt doen. Mensen zijn gemaakt voor creatie.

Geloof in je eigen kracht en maak weer eens iets, je zal zien hoe gaaf dat is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten