dinsdag 24 april 2012

zonder perspectief geen offers

Hoe kan je bedenken dat je grote offers kan vragen van mensen zonder dat je een uitdagend perspectief voor ze hebt. Iedereen die een beetje begrijpt hoe je een groep mensen in beweging kan krijgen snapt toch dat dit nooit alleen over de as van ratio kan gebeuren. Je zal toch echt eerst een toekomstperspectief moeten neerzetten waar mensen een warm gevoel bij krijgen. Een toekomst waar je in kunt en wilt geloven. Alleen dan ben je bereid om misschien iets los te laten of nog erger in de ogen van velen, een offer te brengen.

Maar onze regeringleiders denken blijkbaar werkelijk dat je Nederland weer vol in de race kunt krijgen door slim te onderhandelen over budgetten. Door te snijden en te schaven. Is er dan niemand die begrijpt dat het allemaal begint bij mensen? Is er dan niemand die snapt dat dit zo nooit kan werken. Je kan in een bedrijf toch ook niet alleen maar snijden zonder dat je aangeeft dat je deze offers samen brengt om er uiteindelijk weer een gezond en mooi bedrijf van te maken. Een bedrijf dat weer klaar is voor de volgende fase. En dat je gaat investeren in zaken waar je in gelooft.

Wat ik de afgelopen weken heb gezien is een groep mensen die alles via de logica probeert op te lossen. Geen enkele poging is er gedaan om mensen mee te nemen in een uitdagende, spannende, toekomst. Een toekomstperspectief welke ons weer aan de top kan brengen. Waar we weer blij van kunnen worden, waar we trots op kunnen zijn. Wanneer je het aanpakt op de manier van onze laatste regering dan is dat gegarandeerd een recept voor achteruitgang. Door de rationele logische (BLUE) benadering zal alle energie uit het land verdwijnen, alle inspiratie verdwijnen, en alle hoop en onze toekomst zal zo verdampen.

Want hoe raar het ook voor de Haagse left-brainers (logica) mag klinken, uiteindelijk gaat het om energie. Eerst energie opbouwen, daarna structureren. Niet alvast gaan structureren zonder een perspectief. Maar ik ben bang dat deze boodschap niet wordt opgepakt door al onze vrienden uit Den Haag. Het zijn lijkt het allemaal mannetjes die erop uit zijn om ieder initiatief van de ander stuk te praten. Direct alle energie eruit te persen zodat er niets meer overblijft. En het ergste is dat ze zich er niet eens van bewust zijn.

Ik heb het al eerder gezegd en doe het nu weer. We hebben twee kabinetten nodig. Een Yellow- en een Blue-kabinet. Een Yellow-kabinet dat inspireert en ons een uitdagende toekomst voorschoteld die verder gaat dan vier jaar. Dit Yellow-kabinet is verantwoordelijk voor de visie van ons land en staat los van politieke partijen. (de WHY) Vervolgens kan het Blue-kabinet bedenken hoe ze hier vorm aan geven (HOW & WHAT). Het Blue-kabinet lijkt voor een groot deel op de huidige vorm.

Want hoe dan ook, de huidige politieke partijen hebben wij tot nu toe nog nooit een inspirerend beeld kunnen geven over onze toekomst op lange termijn. En volgens mij heb je dat wel nodig om nu de juiste keuzes te maken en offers te kunnen vragen.

Wat inspireert meer:

  1. I have a budget
    of
  2. I have a dream
precies!

1 opmerking:

  1. Wellicht kan een WWW kabinet deze brug slaan? Wijffels, Winsemius en een beetje Weijers? Het perspectief waar Wijffels voor staat is geel genoeg om ons allen in een mooie toekomst te doen geloven. En hij kent de bankenwereld op zijn duimpje. Kan hij ook die hazen een opbouwende kant op laten lopen. Winsemius neemt dan het Milieu voor zijn rekening en Weijers doet de grootindustrieen en het zakenleven een strikje om.
    Dan wordt inleveren een feestje!

    BeantwoordenVerwijderen