vrijdag 22 augustus 2014

hoeveel weelde kan je aan

Ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren wel anders tegen de wereld ben gaan aankijken. Waar ik voorheen veel vertrouwen had in grote instellingen, ben ik nu erg terughoudend geworden. Ik weet niet of jij dat ook zo voelt. Alsof bijna ieder heel groot bedrijf de touch met de omgeving kwijt is en alleen maar bezig is om zichzelf te verrijken. Dat je achter alles wat ze zeggen of beweren je iets moet zoeken, dat er altijd wel weer iemand is die dit heeft bedacht om er vooral zelf beter van te worden.

En weet je, dat voelt heel slecht. Zo wil ik niet in het leven staan. Hoe kan het zijn dat je overdag probeert je klanten een oor aan te naaien zodat je je targets haalt, en 's avonds de lieve huisvader of moeder bent die oh zo sociaal en aardig is. Hoe werkt dat in een hoofd. Hoe slaap je dan, of slaap je dan helemaal niet.

En wat helemaal erg is volgens mij is dat dit gedrag door een systeem van beoordelingen en beloningen wordt ondersteund. De grote vraag is natuurlijk waar de bron van dit alles zit. Niet bij de mensen die gewoon hun werk doen denk ik. Ze worden wel beinvloed door hun omgeving en bazen en zijn een vreemd gedrag gaan vertonen. De werkelijke oorzaak ligt ergens anders denk ik.

Het zijn vooral de winstbeluste aandeelhouders die niets met het bedrijf zelf hebben of de 'purpose' van het bedrijf, maar er vooral inzitten voor de korte termijn winst. Ieder kwartaal moet er weer meer geld uit een bedrijf worden geperst. Hoe je dat doet? Zoek dat lekker zelf uit! En dan gaat het mis. Het zijn vooral de portfoliomanagers die bedrijven onder druk zetten om te presteren. Er worden 'zetbazen' ingezet om dit te regelen en die mogen na een paar jaar weer naar een andere stek om hetzelfde kunstje uit te voeren.

Ik ben bang dat we zelf ook hier weer aan de basis staan voor het gedrag bij grote organisaties. Het kan zomaar zijn dat een deel van je pensioen of eigen geld ergens is geinvesteerd in aandelen van een groot bedrijf. En ja, je wilt natuurlijk wel dat je geld optimaal rendeert. Dus de portfoliomanagers gaan uit jouw naam drukken op de resultaten van de bedrijven, omdat jij meer rendement wilt.

Hmm, misschien moeten we onze verwachtingen over onze pensioenen en andere rendementen wat bijstellen. Zelf verantwoordelijkheid nemen, zelf wat meer ondernemen, zelf wat meer risico nemen maar vooral betrokken zijn bij je eigen  investeringen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten