maandag 25 augustus 2014

oude taal, oud gedrag

Nou ben ik zeker geen taalwonder, maar ik kom er steeds meer achter dat taal heel veel zegt over de gedachtegang van een persoon. Klinkt ook best logisch toch. Maar zou het ook andersom kunnen werken. Dus dat door een woord te gebruiken je hersenen een soort standaard setting aannemen, die hoort bij dat woord?

Als ik roep "afdeling", dat je dan een grijze ruimte voor je ziet met orders en kasten, saaie mensen, typemachines, stoffige planten, lichtbruine plastic koffiebekertjes, paperclips en weinig energie. Oh ja, vergeet dan ook de irritante afdelingschef niet! Die maakt het beeld natuurlijk compleet.

Stel dat je de organisatie wilt moderniseren in hippe groepen mensen die vol energie klaar staan om klanten te helpen, kennis te delen, van de laatste technologie gebruik kunnen maken, zelfsturend zijn, bruisen van de energie. En tijdens de kickoff roep ik: "Jongens, dit gaat helemaal fantastisch worden. Ik feliciteer jullie met onze nieuwe 'afdeling Intranet'...Als ik dan ook nog het woord 'manager' gebruik, misschien 'procedure' en 'kostenplaats', dan is de beoogde verandering in ieder geval in de hoofden van veel medewerkers in een klap weggevaagd. Over en klaar.

Ik kom er dus steeds meer achter dat als we zaken echt willen organiseren we ook echt zorgvuldig nieuwe woorden moeten gebruiken die ook een nieuwe lading hebben.

Wanneer ik dit schrijf denk ik ook dat we zelfs nieuwe woorden moeten bedenken om uit de huidige crisis te komen. Neem het woord 'crisis' zelf al. Dat brengt toch geen feest in je hoofd wanneer je dit woord hoort. Er wordt een gedachte geactiveerd  in mijn hoofd dat denkt aan zwart, lange jassen, rijen mensen, geen brood, koud, geen werk, geen mogelijkheden, wachten op beter, out of control.

Wat we juist nodig hebben is een woord dat aangeeft dat we op een kantelpunt zitten, initiatief moeten tonen, energie gaan geven, elkaar nodig hebben, we dingen anders gaan doen, de schouders er onder zetten en er beter uit komen. Hoe zou zo'n woord moeten klinken?; 'bloesem', '(r)evolutie'?

Ik hoor graag van je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten