vrijdag 10 mei 2019

Climate Time Machine

Geen idee hoe het voor jou het beste werkt, maar ik ben een plaatjesman. Pas wanneer ik ergens een plaatje van kan maken gaat het leven. Lezen lukt ook wel aardig, maar ook dan moet ik er plaatjes van maken. Waarom ik dan blog?, goeie vraag. Omdat schrijven je dwingt om goed over een probleem na te denken?! Hoe dan ook, daar gaat het nu niet over.

NASA

De NASA heeft een interessante website met de naam Climate Time Machine. Je kan via een sleepert (slider) reizen tussen 2002 en 2018. Je krijgt grafisch te zien (daar is mijn plaatje) wat er in die jaren is gebeurd met de temperatuur van de aarde, de toename van CO2 en afname van sea ice. Daarnaast bieden zij je ook een inkijkje in wat er kan gebeuren met Florida wanneer grote delen van het sea ice wegsmelt en in de oceanen terecht komt. Geen fijn beeld trouwens. De zeespiegel kan tussen de 1 en 6 meter stijgen. Nou woon ik op Scheveningen, aan de haven... dan denk je toch even "1 meter extra water gaat al niet goed, laat staan 6 meter".

Bitcoin

Ik kwam de Climate Time Machine tegen in een artikel in Medium over IOTA en Climate Change. IOTA is een next generation crypto currency die in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin geen gebruik maakt Miners. Het Minen van Bitcoin (soort ingewikkelde rekensom die door een tussenpartij uitgevoerd moet worden) kost heel veel energy. Kijk maar eens op deze site! En wat heeft Bitcoin ons overigens gebracht in de afgelopen jaren, volgens mij niet veel.

IOTA

Ik geloof daarentegen wel in IOTA. Het idee achter IOTA is dat het een protocol moet worden om machines (IOT) onderling informatie te laten kopen. Hoe dit kan werken? Neem bijvoorbeeld de samenwerking tussen Jaguar en IOTA die deze week bekend is gemaakt.

Het idee is als volgt. Tot nu toe hebben organisaties als Facebook, Google en vele anderen gratis gebruik kunnen maken van onze persoonlijke informatie. Ze hebben onze informatie gekapitaliseerd, nogal succesvol trouwens. Steeds meer mensen vinden dat niet prettig en willen daar iets aan doen. Jaguar heeft dit idee omarmt en gezegd, data is van de berijder van onze auto's.



Als wij informatie van de berijder willen, dan moeten wij daarvoor betalen. Concreet betekent dit dat iedere Jaguar een eigen wallet krijgt. Wanneer de auto informatie afgeeft krijgt hij daarvoor betaalt (in IOTA's). Met dit "geld" kan de auto weer services kopen. Denk hierbij aan parkeergeld, tanken, informatie opvragen over het weer op plaats van bestemming, etc. Dit gaat allemaal buiten de berijder om. De auto voert de (betaal)opdrachten uit.

Hoe dit kan bijdragen aan een betere wereld? Door slimmer en eerlijker gebruik te maken van resources, slimmer te verplaatsen kunnen we veel energie besparen en veel grondstoffen opnieuw inzetten. De concepten achter bijvoorbeeld Smart Cities gaan ons daarbij helpen. Om het werkbaar te maken is een hoop technologie nodig, ik denk dat IOTA daar als protocol een belangrijke rol in gaat spelen. Daarbij is het voordeel van IOTA dat er geen energieslurpende miners zijn zoals Bitcoin die kent.

We gaan het zien.

1 opmerking:

  1. Hierbij nog een artikel over hoe IOTA kan bijdragen om het klimaat te verbeteren: https://medium.com/@Fevzii/how-to-solve-climate-change-with-iota-b15a575eab6

    BeantwoordenVerwijderen