dinsdag 14 mei 2019

The Vital Question

Onlangs ben ik begonnen aan het boek The Vital Question van Nick Lane. Het gaat over waarom het leven is zoals het is, waar komt het vandaan, waar gaat het naar toe. Interessant aan het verhaal, ben trouwens nog niet op de helft van zijn boek, is dat hij holistische vraagstukken wil beantwoorden door het bestuderen van de kleinste levende organismen op onze wereld.Afbeeldingsresultaat voor the vital question


supercel

Hij onderzoekt hoe de kleinste levende organismen zich met elkaar verhouden en uiteindelijk een supercel hebben gevormd die de basis is voor al het leven op aarde. Die cel was er natuurlijk niet zomaar, die is ontwikkeld door andere minder complexe, maar zeer krachtige organismen. Hij legt uit hoe miljarden jaren geleden Bacteria zijn gaan samenwerken met Archaea. Uit die ' samenwerking' zijn de Eukaryotes, en de Cloroplasts ontstaan. Zij vormen de basis voor ons leven. Een van de eigenschappen is dat de supercel in staat is te ademen en energie kan opwekken. Ieder levend wezen heeft diezelfde supercel in zich, of je nou naar een boom, aardappel, zwam, vis, varken of mens kijkt, we bestaan allemaal uit een clustering van dezelfde supercel.

Eigenlijk bepaalt alleen je DNA hoe de clustering en eigenschappen van de supercellen zal zijn. Ik vind het echt super fascinerend. Juist door de huidige supercel te lezen begrijpen wij onze historie, maar kunnen we ook onze toekomst voorspellen. Door meer te weten over de supercel kunnen we ook beter begrijpen of er wel of geen leven in het heelal is. Dus niet alleen maar vertrouwen op grote satellietschotels die ons heelal proberen afluisteren, maar juist ook snappen hoe ons leven is opgebouwd, waar bestaan wij uit, wat is de kleinste gemene deler van al het leven op aarde.

Alleen wanneer je begrijpt waar je vandaan komt kan je voorspellen waar we heen gaan. Het boek The Vital Question is overigens een van de aanraders van Bill Gates en ik moet zeggen, het boek is inderdaad super interessant. Maar het boek triggerde nog iets anders bij mijn: The Kybalion.

hermetica

Nick Lane is op zoek naar de kleinste gemene deler in al het leven op aarde en zelfs daarbuiten. Wat is die supercel? Want als je daar het antwoord op hebt, heb je de sleutel naar alle grote vraagstukken, dat is een beetje zijn hypothese. Jaren geleden ben ik in aanraking gekomen met het boek The Kybalion. Dit boek is een introductie in de Hermetica. De Hermetica is een 3000 jaar oude leer over hoe onze wereld in elkaar steekt en hoe zaken zich tot elkaar verhouden. Er zijn zelfs verhalen dat de Hermetica aan de basis heeft gestaan van alle godsdiensten, maar daar waag ik mij niet aan. Hermetica is geen godsdienst maar meer een levenbeschouwing.In The Kybalion worden The 7 Principles beschreven (Axioma's) waarmee je het leven kunt uitleggen. Het gaat nu te ver om ze allemaal te beschrijven, maar een van de principles wil ik nu wel noemen: The Principle of Correspondence, (As above so below; as below so above).

Dit principe beschrijft dat door het kleine te bestuderen je kunt begrijpen hoe het grote werkt. Wanneer je wilt weten hoe het heelal in elkaar zit kan je ook het kikkerdril in de sloot bestuderen. Waarom? Omdat we van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Precies wat Nick Lane ook beweert. Interessant toch. 3000 jaar later wordt het 2de principe uit de Hermetica wetenschappelijk (mogelijk) bewezen.

simulation

Oh ja, misschien weet je nog dat Elon Musk heeft geroepen dat we in een Simulation leven. Dus dat wat we zien helemaal niet echt is. Het eerste principe van de Hermetica is The Principle of Metalism. Waar het in het kort op neer komt is dat alles waarvan wij denken dat echt is, eigenlijk een droom is.., 'all is Mind'! De eerste keer dat ik dit hoofdstuk las moest ik hem vijf keer overlezen voordat ik het begon te begrijpen. Wel bijzonder dat Elon Musk eigenlijk ook weer 3000 jaar later hetzelfde zegt.

Hoe dan ook, wanneer wij de complexe (klimaat)problemen van nu willen oplossen denk ik dat we ergens uit ons beperkende denkkader moeten stappen. Anders gaat het echt niet lukken. Albert Einstein wist het al: "We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them".


Mogelijk dat Nick Lane, Bill Gates, Elon Musk, The Kybalion, jij en een heleboel anderen ons gaan helpen en met nieuwe energievolle (out of the box) inzichten komen om onze aarde op korte termijn een beetje gezonder te maken. Ik help graag mee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten