Zou het kunnen zijn dat grote klimaatbewegingen eens per miljoenen jaren grote wisselingen in temperatuur veroorzaken?
Misschien zijn wij helemaal de oorzaak niet en dichten we ons veel te veel invloed en impact toe!
meten is weten
In de vorige eeuw bestuurden Rutger en ik ons bedrijf op basis van de de hoogte van onze bankrekening. Ok, misschien ook niet heel slim achteraf, maar toch. Er kwam een moment dat wij meer inzicht kregen in onze financiele situatie en konden plotseling per week zien hoe ons bedrijf er voor stond. Na twee weken was er paniek! Alle trends gingen naar beneden!! We zouden failliet gaan.Wij baseerden ons op twee meetpunten en hingen daar onze toekomst aan op! Later bleek dat er een feestdag zat in de tweede week waardoor de omzet in die week uiteraard 20% lager moest zijn. Nog veel later zagen wij patronen in de omzet gedurende het jaar. We werden steeds rustiger omdat we de data beter konden lezen.
Wat ik met het bovenstaande voorbeeld wil aangeven is dat wij op dit moment mogelijk de verkeerde conclusies trekken uit de data die wij nu hebben verzameld over de klimaatontwikkelingen. We hebben gewoon te weinig overzicht om de juiste aannames te doen. Of toch niet? We zien toch de poolkappen smelten, stormen toenemen, mensen vluchten door grote droogten, CO2-waarden oplopen.
Earth BnB
Wat ik mij afvraag is of wij als mensen in staat zijn om in korte tijd de aarde zo ziek te maken. Is dat wel mogelijk?De eerste Homo Sapiens leefde 120.000 jaar geleden volgens de wetenschap. Onze aarde is ongeveer 4.500.000.000 (4,5 miljard) jaar geleden ontstaan en daarvan zijn wij de laatste 0,002% van haar leven als Homo Sapiens te gast.
Even ter vergelijking, stel jij wordt 80 jaar dan is 0,002% daarvan ongeveer een halve dag. Zou een bezoeker jou in een halve dag doodziek kunnen maken? Als je het zo zegt denk ik het eigenlijk wel. Als de bezoeker kwaadaardig is dan kan het zelfs in minder dan een halve dag afgelopen zijn met je.
Zijn wij mogelijk een kwaadaardige bezoeker voor de aarde? En waarom dan? Heeft het te maken met onze voortdurende behoefte naar meer en beter? Op zich lijkt mij daar niets mis mee, tenzij je beter wilt worden ten koste van iemand anders of ten koste van je omgeving (aarde). Gedragen wij ons misschien als een kwaadaardig virus voor onze aarde?
mijn conclusie
Zou het kunnen dat we op basis van de beschikbare data verkeerde conclusies trekken: mijn antwoord is ja.Denk ik dat de mens in staat is om de aarde ziek te maken: mijn antwoord is ja, ongeacht de data. (kijk eens naar het plaatje hierboven, als je geen mens bent zou je kunnen zeggen dat we een plaag zijn)
Denk ik dat diezelfde mens de aarde ook weer beter kan maken: mijn antwoord is ja, wanneer we daar nu samen aan beginnen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten