vrijdag 19 juni 2009

as above, so below. as below, so above


Jaren geleden heb ik een keer een boekje gekregen van George Parker. George heeft ons in die tijd regelmatig geholpen met creativiteit en het opbouwen en verzorgen van presentaties. Op een gegeven moment kreeg ik het boekje 'the Kyballion' van hem. Het was een dun boekje, geschreven in het engels en in het kort zou je kunnen zeggen dat het een introductie in de Hermetica is.

Nou heb ik niks met Hermetica of religies, maar iets in mij wilde dat boekje wel lezen. (ik ben geen natural lezer). Hermetica is trouwens geen godsdienst, maar meer een manier van kijken naar het leven.

Maar goed, ik begon aan het boekje en viel van de ene verbazing in de andere. Het boekje is een soort samenvatting van de hermetica (zo heb ik het ervaren in iedergeval). De Hermetica is een bundel aan kennis en inzichten die mensen 2000 jaar geleden hebben bedacht en opgeschreven. Vooral de grieken en egyptenaren hebben hier hard aan gewerkt. Opzich nog niet heel spannend, totdat mij in het boekje werd uitgelegd dat je het leven kan uitleggen aan de hand van 10 principals.

Ik viel van mijn stoel. 2000 jaar geleden hebben mensen dit bedacht!! Wat hebben we in de tussentijd gedaan? Dit is brilliant! Ik heb het boekje drie keer moeten lezen voordat ik het een beetje begreep, want het zet je wereld een beetje op z'n kop. Maar ik moet zeggen dat ik er heel veel van heb geleerd.

Een van de principals staat ook op de muur achter mijn bureau. "as above, so below. as below, so above". Wat het betekent is dat als je het kleine bestudeert, je het grote geheel kunt begrijpen. Dus wat ze vroeger deden is het zand van de woestijn bestuderen, waardoor ze het heelal konden begrijpen. En dat hebben ze ook wel laten zien.
Iets praktischer: wanneer je voor het eerst bij een bedrijf binnenkomt, heb je direkt een gevoel over dat bedrijf. Vaak klopt dat gevoel met het werkelijke karakter van het bedrijf, nadat je werkelijk zaken doet met dat bedrijf.

Andersom werkt het ook. Door je eigen gedrag te veranderen, en zeker als steeds meer mensen dat gaan doen, dan zul je het gedrag van het grote geheel veranderen. En dat voelt wel erg krachtig. Je kan dus zelf het verschil maken. Maar je moet er wel in geloven natuurlijk.

Eigenlijk doen we dat binnen e-office nu ook. e-office heeft een visie en wil groeien. Maar we kunnen natuurlijk alleen maar groeien, wanneer onze mensen groeien, anders blaas je de organisatie op. Dus ook hier: 'zo boven, zo onder. zo onder, zo boven'.

WAARSCHUWING
Ik heb het boekje aan een aantal mensen gegeven, maar het blijkt voor velen toch wel zware kost. Vandaar dat het waarschijnlijk Hermetica heet, gesloten. Mocht je denken, nou ik ga ervoor dan kan je onderandere hier het boekje bestellen: Kyballion

Geen opmerkingen:

Een reactie posten