vrijdag 19 juni 2009

pluk de peer mentaliteit


Jaren geleden was ik een keer met partners van IBM op reis. We zaten in New Orleans en we hadden daar onze gesprekjes, drankjes, presentaties en busreisjes. Op een gegeven moment zat ik naast een iemand (ben zijn naam vergeten) en toen ging het gesprek over de relatie tussen cultuur en plaats op de aarde.

Op een gegeven moment kwamen we op de volgende stelling: "Mensen rond de evenaar maken zich geen zorgen over de dag van morgen. Ze zien wel. Maken geen plannen en lijken van moment tot moment te leven. Mensen uit het noorden (het koudere deel) van de wereld, plannen en regelen alles voor later". Hoe kan dat nou toch?

Op een gegeven moment ging het gesprek over mensen en eten. Mensen en overleven. Als er altijd eten aan de bomen hangt, het hele jaar door..waarom zou je je dan nog zorgen maken over morgen. Als je daarintegen maar een paar maanden per jaar eten aan de bomen hebt hangen, en een paar maanden per jaar een koude winter hebt, dan moet je iets regelen!

Dus mensen uit koude gebieden moeten iets regelen om de winter door te komen. Klinkt logisch toch. Ik denk dat wij noorderlingen daar een beetje in zijn doorgeschoten. We willen niet alleen de winter geregeld hebben, maar ons hele leven! Alles staat in het teken van het vastzetten voor later. Je huis, je baan, je gezondheid, je rechten, je gezin, je geluk.

Daardoor krijgen we dus heel veel regeltjes. omdat als iets tegenvalt we wel willen dat het rechtgezet wordt. Dat kost een hoop geld! Hoe denk je nou alles te kunnen regelen in een wereld die op zijn kop staat. Dat kan dus niet. Maar we zijn wel allemaal druk bezig met het regelen voor later. En daarom willen we ook hoge winsten op de beurs. Want we hebben nu geld nodig voor later. En daarmee trek je uiteindelijk de economie mee omver.

En oh ja, we vergeten dan ook nog om vandaag eens lekker onder een boom te liggen en zo nu en dan eens een peer uit de boom te plukken. We zijn met elkaar niet goed bezig volgens mij. Ik denk dat het ook hier om de balans gaat. Dat het gaat het om de combinatie van onder de boom liggen en wat regelen voor later. Niet jezelf afhankelijk maken van een overheid maar vertrouwen hebben in jezelf en je omgeving.

Wat heb je nou nodig om een beetje blij te zijn, toch? Bezit helpt in iedergeval niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten