woensdag 17 juni 2009

Het nieuwe werken: waarom eigenlijk ook alweer?


Vaak kom ik tijdens mijn presentaties voor directeuren of leden van de raad van Bestuur van grotere organisaties een houding tegen van 'waarom zouden we dit willen'. Niet een gemakkelijk begin van een presentatie, maar wel een leuke opdracht om die mensen het licht te laten zien. Wat achter deze houding zit is natuurlijk ook iets van'doen we het dan niet goed ofzo'. We maken toch onze marges, de aandeelhouders zijn toch blij.

Eigenlijk is het heel simpel. Een organisatie zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Wat bedoel ik daarmee: als de markt een snelheid heeft van 110 km/uur en jij staat stil, dan wordt het best moeilijk om te laten zien wat je kan en om de markt te bedienen.

Op dit moment is het zo dat de samenleving zich veel sneller aan het ontwikkelen is dan organisaties. Kijk maar eens naar het gebruik van Twitter. De Amerikaans overheid heeft zelfs aan Twitter gevraagd om het onderhoud van Twitter uit te stellen vanwege de gespannen situatie in Iran. De bevolking heeft Twitter nodig om zich te organiseren.

Geconcludeerd kan worden dat de samenleving zich in een rap tempo aan het informeren, groeperen en coordineren is. Veel sneller dan menig bedrijf. Waarom doen bedrijven dat niet? a) omdat ze het niet zien, b) omdat ze het niet kunnen regelen door alle interne en externe regels.

Met andere woorden, als je niet dezelfde snelheid kunt maken als je omgeving zal je snel in de achterhoede zitten en uiteindelijk afhaken. Daarom alleen al zal je aan de slag moeten met 'het nieuwe werken'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten