woensdag 17 juni 2009

moderne mens moet kunnen switchen

Een moderne samenleving vraagt om moderne organisaties en dus ook om moderne medewerkers. Wat zijn dat dan? De samenleving is steeds complexer en vraagt om voorspelbare, goede producten en diensten. Daarnaast wil de samenleving ook precies die producten en diensten die passen bij zijn situaties. Dat betekent dus weer maatwerk. In iedergeval gaat het om een combinatie van standaardwerk en maatwerk.

Standaardwerk kunnen we regelen in processen. Maatwerk in laten we het noemen een atelier. Daar worden unieke oplossingen gemaakt of bedacht. Eigenlijk heb je in ieder bedrijf te maken met deze twee werelden. Maar het gewenste gedrag is in de twee werelden compleet verschillend. Wat zo lastig is, is dat je in bepaalde situaties moet managen (proces) en in andere situaties inspireren (maatwerk).


(balkje = processen | wolkje = unieke situatie)

Moderne medewerkers moeten dus ook begrijpen dat ze, wanneer ze tijdelijk onderdeel zijn van een proces, ze worden gemanaged. De reden is dat het proces in dat geval leidend is en er geen behoefte is aan creativiteit. Het volgende moment is de medewerker bezig om samen met anderen een uniek probleem op te lossen. Op dat moment is managen uit den boze omdat het zorgt voor veel frustraties en het vrije denken in de weg staan. Je switched dan naar inspireren en faciliteren.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat je als medewerker, maar ook als leider de twee werelden goed moet begrijpen en kunnen herkennen. Dat is niet iets wat je op een namiddag even kan leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten