maandag 29 juni 2009

vriend ego


Het kan soms heel handig zijn om een ego te hebben. Omdat je in onzekere situaties kunt denken dat je iemand bent. Maar uiteindelijk heb je er veel meer last van dan voordeel. Een ego wil zichzelf in stand houden. Een soort beeld van jezelf dat niet meer klopt met wie je nu werkelijk bent. Het mooie van een mens is dat je jezelf ontwikkeld. Je leert iedere dag, dus je bent ook steeds meer aan het veranderen.

Maar je ego verandert niet mee. Je houdt je zelfs vast aan wat bij die ego hoort. Als voorbeeld kan ik noemen dat ik zelf 10 jaar lang heb vastgehouden aan het idee dat strukturen slecht zijn, dat mensen eigenlijk helemaal geen struktuur willen hebben. Mensen willen vrijheid, zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet doen. Die gedachte koesterde ik tot 2001, zo gedroeg ik mij ook, dat vertelde ik ook aan iedereen die het wilde horen. We wonnen er zelfs prijzen mee, goed voor je ego!

Maar op een gegeven moment verandert je omgeving zo snel dat je uitgangspunten geen oplossing meer kunnen bieden voor de nieuwe problemen. Dat is nou precies zo'n moment waarop je ego heel vervelend kan zijn. Want die zegt "je hebt het altijd zo gedaan, niet toegeven aan andere ideeen, ga maar lekker door". Ergens weet je gelukkig dat het niet klopt. Maar als je je ego verloogend, tsja wie ben je dan nog. Dat doe je dus liever niet.

Mijn ervaring is dat het juist erg bevrijdend werkt wanneer je steeds meer los probeert te komen van je ego. Niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Je kan daardoor vrijer denken, zaken vanuit meer perspectieven bekijken. Zelfs denken "hee, een basis van struktuur is zo gek nog niet. Mensen vinden struktuur best lekker. Als ik nu strukturen mix met mijn idee over flexibiliteit...dan kom je ergens". Kortom, lach zo nu en dan eens heel hard om jezelf, dat maakt je wereld een stuk prettiger en je kan ineens een hele hoop problemen wel oplossen.

2 opmerkingen:

  1. Denken over het ego is typisch iets van het ego zelf. Een catch22.
    Roland, ik vind je blog superinteressant en lees het graag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter-Paul Lucker29 juni 2009 om 16:19

    Je hebt volgens mij ego's en ego's... Je kunt een egoïst zijn, alleen uit op winst bejag, vaste koers, iedereen doet mee, zo niet dan val je af. Alles gericht op jezelf, je eigen succes. Er zijn veel grote leiders geweest met een groot ego. Maar je kunt ook een sociaal ego hebben. Willen delen en willen en durven veranderen als dat nodig blijkt. Beetje lef is wel nodig, maar het zijn meestel mooiere, echtere mensen.... Hoe zou dat met het ego van Obama zitten? en hoe zit dat met zijn alter ego....

    BeantwoordenVerwijderen