maandag 29 juni 2009

e-mail contradictie


Hoeveel mensen zijn er die hun dag laten beheersen door de e-mailtjes die er dagelijks binnenkomen? Dit geldt voor de meeste werkzame mensen denk ik. Kan je je voorstellen hoe de wereld er voor 1995 uitzag? Toen gebruikte bijna niemand mail. Nu kunnen we ineens niet meer zonder.

Ik weet nog dat we in 1991 opzoek waren naar investeerders die ons zouden kunnen helpen met het opstarten van ons bedrijf. Daar hadden we het ook over e-mail. De reaktie van de investeerder was "mail?, toch niet dat gedoe dat je iedereen gaat vertellen dat de kat heeft gejongd en dat er taart beneden staat he.". Mag duidelijk zijn dat we zonder investeerders zijn gestart.

Maar als je weer eens een beetje afstand neemt en kijkt naar wat we nou eigenlijk met mail doen, dan is er iets vreemds aan de hand! Ik ben er namelijk van overtuigd dat je in een 100% 2oste eeuw bedrijf, niets hoeft te mailen. Want een 20ste eeuw bedrijf heeft alles in processen gevat. Voor een 20ste eeuw bedrijf zijn er geen verrassingen. Is de wereld voorspelbaar. Dus waarom zou je dan nog mailen. Alle signalen worden al opgevangen en in een proces gelegd om vervolgens uitgevoerd te worden.

Dus iedereen die zegt dat het niet waar is dat een organisatie uit twee delen bestaat: 1) het procesmatige deel, 2) het deel dat zich richt op het oplossen van unieke vraagstukken, mist volgens mij een stukje inzicht. Waarom zou je in hemelsnaam gaan mailen wanneer je alles goed geregeld hebt binnen je organisatie? Nou, omdat de wereld intussen zo complex is geworden dat je niet alle signalen procesmatig kunt afhandelen.

In bijna ieder bedrijfsmailcircuit worden alle moeilijke (unieke) vraagstukken opgelost. Bijna niet te traceren wat er allemaal gebeurt, zeer onbetrouwbaar en niet transparant. Maar omdat managers deze ongrijpbare wereld niet kunnen accepteren omdat ze het niet kunnen controleren, bestaat hij ook niet. En daar gaat de komende jaren toch echt verandering in komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten