vrijdag 3 juli 2009

regering 2.0: ook het nieuwe werken


In een van mijn vorige blogitems had ik het over gemeenten die niet gebouwd zijn om projecten uit te voeren. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze er niet voor gemaakt zijn. Net zo goed als dat e-office niet gemaakt is om processoftware te ontwikkelen, maar juist humanSoftware-projecten uit te voeren. Is dus geen diskwalifikatie, maar een constatering waar je je voordeel mee kunt doen.

Al langere tijd valt het mij op dat de regering maar moeilijk stappen vooruit kan maken. Geen visie heeft op de toekomst en geen passie. Want ieder leuk idee wordt natuurlijk gesmoord in de regelgeving, politieke discussies, mannetjesgedrag, wetten, belangengroepen, noem het maar. Prachtig allemaal, maar wij Nederlanders/Europeanen kijken er naar en schieten niets op. je zou kunnen zeggen: we zitten op een schip in volle storm en de bemanning is al dagen aan het overleggen wie nou wat gaat doen en waarom het wel of niet mag volgens de vaarregelementen. Recept voor een dikke ramp. We hebben weer richting nodig!

Waar ik voor pleit is dat we gaan voor een regering 2.0. In het kort is dat de huidige regering (regel-regering) die zorgt voor de toetsing van de wetten en de partijbelangen. Het nieuwe idee is dat er een groep mensen (een inspiratie-regering) komt, gekozen door het volk, die een inspirerend beeld geeft van Nederland nu en in de toekomst. Los van partijpolitiek of wetgeving. Waar mensen weer energie van krijgen, weer richting krijgen, er weer zin in hebben. Deze inspiratie-regering levert een totaalbeeld op aan de regel-regering.(huidige regering)

De regel-regering (huidige regering) krijgt dus van het volk, via de inspiratieregering, de tekening van hoe nederland eruit moet zien. De tekening is de opdracht voor de regel-regering om het uit te voeren. Wat dus ook hier moet gebeuren is een onderscheid maken tussen het proces en de creatie. De huidige regering is, door haar struktuur, nooit in staat om iets nieuws te creeren. Tenzij je een sterke leider als Obama aan boord hebt. Maar die heb ik nog niet gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten