vrijdag 3 juli 2009

bestuur verjongen: het nieuwe werken


Welke discussies hebben directeuren van rederijen zo'n 150 jaar geleden gevoerd, toen de eerste stoomboten op het water verschenen. Waarschijnlijk zoiets als: "kansloos, nieuwlichterij, levensgevaarlijk, te duur, voor techies, geen mannenschip". Ik denk dat de meesten in eerste instantie zich hebben gedistantieerd van deze nieuwe technologie. Zonder twijfel waren er ook een paar bij die de nieuwe technologie hebben opgepakt. Maar dat waren uitzonderingen.

Dit is typisch een geval dat je wordt ingehaald door de tijd. Je probeert je nog krampachtig vast te houden aan hoe het was. Toen alles nog eenvoudig was. Maar ook hier hebben we weer te maken met een oerregel: niets blijft hetzelfde, nooit. Ook onze wereld niet. En juist in onze tijd is de snelheid van veranderingen vele malen hoger dan in 1850, de tijd van de eerste stoomboot. En als je dan als bestuurder denkt: ach, het zal allemaal wel, dat is meer iets voor mijn kinderen, dan ben je op dat moment het grootste risico voor je organisatie.

Met die houding voorkom je dat je eigen organisatie nog mee kan in de moderne samenleving, en dat betekent een zekere dood van de organisatie. Dus bedrijven met bestuursleden die zich geen beeld kunnen vormen van de huidige ontwikkelingen en daar adequaat gebruik van kunnen maken, bevinden zich in groot gevaar.

Ik adviseer daarom besturen van organisaties dan ook om eens goed naar het eigen team te kijken. Is het team nog wel van deze tijd. Hoe praten de mannen/vrouwen, hoe zien ze er uit, hoe nemen ze beslissingen, hoe inspireren ze, maken ze gebruik van technologie. Begrijpen ze waar de samenleving mee bezig is. Als dat niet zo is adviseer ik om per direkt iemand uit het bestuur in te ruilen voor een jonge frisse bestuurder met gevoel voor de huidige snelle samenleving. Ik zou het doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten