vrijdag 3 juli 2009

geld als water


Geld is net als water. Water stroomt altijd naar het laagste deel. Het grote geld stroomt altijd naar plekken op de wereld waar het zich kan vermenigvuldigen. Nu lees ik in het FD iets heel erg verontrustends:

"Het aandeel van de opkomende landen in de mondiale aandelenhandel is dit jaar naar een niet eerder gezien niveau gestegen. Steeds meer zoeken beleggers rendement in landen die de mondiale economische recessie het snelst te boven lijken te komen, landen als Braziliƫ, China en Indonesiƫ."

Dus in zes maanden tijd is er 6% van al kapitaal (circa 26 miljard dollar) dat in aandelen wordt geinvesteerd naar de 'opkomende landen' gestroomd. Dan moet je denken aan Brazilie, China en Indonesie. Dat geld is dus niet naar de westerse beurzen gebracht maar naar elders. En waarom? Omdat we hier niet meer kunnen groeien!! Simpel he.

En dat klopt ook. We kunnen ook niet meer groeien omdat we onszelf hebben vastgezet. Met regels, vangconstructies, exitpremies, cao's, wetgeving. We durven niet meer. We durven geen risico's meer te nemen. We willen alles houden zoals het was. En dat kan dus niet. We hebben meer dan ooit last van de wet van de remmende voorsprong.
Als wij onszelf niet opnieuw weten uit te vinden, stroomt al het geld naar de emerging countries. En dan zijn wij hier in het westen ineens de ontwikkelingslanden. Met al onze mooie wetten, verzekeringen, pensioenen en regels. Laten we nou eens stoppen met denken dat we alles kunnen controleren.

We zijn een stel verwende pubers die alles hebben, niets meer willen en toch niet gelukkig zijn. Grow up, get a life! Maak gebruik van alles wat we hebben opgebouwd, maar probeer niet alles te verzekeren en vast te zetten. Je wurgt je leven ermee, en onze samenleving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten