dinsdag 21 juli 2009

waar kan je het verschil maken


Ik zie dat het blogitem klimaatneutraal rijden veel losmaakt bij iedereen. Daar ben ik erg blij om. In de commentaren lees ik dat het niet gaat om de CO2 te compenseren, maar juist om te voorkomen dat er CO2 in de lucht komt. Helemaal mee eens, alleen denk ik wel dat we nu al iets kunnen doen aan het broeikasteffect (bomen planten) terwijl we nog geen sluitend alternatief hebben voor het verbranden van olie en steenkool. Dus we kunnen alvast beginnen met het compenseren terwijl we doorzoeken naar alternatieve CO2-oplossingen.

Van Kees kreeg ik tabelletje waar een grove verdeling is gemaakt van het energieverbruik in de wereld. Wat je ziet is dat 'de industrie' de grootste CO2-uitstoter ter wereld is. Verkeer en vervoer krijgt vaak de meeste aandacht maar is niet het allergrootste probleem.

Ik vraag mij af: wat kan ik nu doen met e-office om CO2-neutraal te worden. Ik schrijf gewoon een paar gedachten op met als doel dat we deze punten samen kunnen uitbouwen en uiteindelijk kunnen uitvoeren.

Mijn eerste gedachten om bij e-office (100 man) CO2-neutraal te opereren zijn:

  1. 50% minder zakelijke kilometers rijden en de overige kilometers voorlopig compenseren met CO2-compensatie-programma's. Stel dat ieder 20.000 km zakelijk rijdt (totaal 2.000 000 kilometer) dan kunnen we bij een gemiddelde uitstoot van 200 gr/km, 200 ton CO2 besparen.
    Daarvoor moeten we wel een perfecte humansoftware-omgeving hebben zodat iedereen vanuit ieder punt in de wereld top kan samenwerken.
  2. we zorgen dat onze projecten CO2-neutraal zijn door met klanten af te spreken dat we zo CO2-reducerend mogelijk reizen, geen papier gebruiken en heel selectief mensen uitnodigen.
  3. hou het aantal verplaatsingen laag waardoor minder wordt gereisd en minder mensen reizen. Wees selektief met wie je uitnodigd.
  4. breng het aantal m2 van je kantoor terug met 50%. Zet kantineruimte anders in wanneer gebruikt gemaakt kan worden van een te betalen eetgelegenheid in de buurt. (die toch al verwarmd werd). Gebruik de oude kantine als kantoor omdat je die altijd slecht benutte ruimte waarschijnlijk nodig hebt vanwege de 50% inkrimping.
  5. breng het aantal fysieke servers terug door te virtualiseren.
  6. zorg ervoor dat iedere ruimte afzonderlijk te verwarmen is, waardoor niet de gehele vloer op een hoge temperatuur opgestookt hoeft te worden.
  7. gebruik duurzame materialen die heel lang mee kunnen gaan. (Industrie)
  8. zet een CO2-boekhouding op van persoon tot unit tot bedrijf. Zet doelen en geef feedback.
  9. zorg voor een wereldbewuste cultuur binnen je bedrijf.
  10. Beloon CO2-bewust gedrag.

3 opmerkingen:

  1. 11. Zet apparaten uit als het kan. In kantoren worden vemogens verspild door sluipverbruik.
    12. Bekijk het gebruik van hardware die je aanschaft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 13. Als je dan toch gevirtualiseerd bent, 's avonds lekker een live migration zodat de helft uit kan (minder performance nodig)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lees ook eens (vooral ter vermaak), het boek 'Staat van Angst' van Michael Crichton.
    Ik vond het wel goed voor de balans na al het geweld van `unconvenient truth' en 'home'.

    BeantwoordenVerwijderen