dinsdag 21 juli 2009

ik zie water branden


Dat de wereld aan het veranderen is weten we allemaal. Maar dat dit zou kunnen gebeuren had ik niet kunnen denken. Microsoft doneert 20.000 regels code aan de opensource-gemeenschap Linux!

Voor iedereen die niet in deze wereld zit: Maxima en Willem geven een donatie om van Nederland een republiek te maken. Zoiets.

Het is zeer krachtig dat Microsoft dit doet, tegelijkertijd boeten ze wel even in aan geloofwaardigheid. Opensource was al honderd jaar een vloek in de wereld van Microsoft. Nu lijken ze uiteindelijk toch toe te geven. Misschien zien ze toch in wat de kracht van een opensource-communitie kan zijn. Of ze zien dat het gesloten karakter wat Microsoft toch lang heeft gehad, niet duurzaam is. In het artikel wordt gewezen op de mogelijkheid dat de reden voor Microsoft is dat door de extra code de virtualisatiesoftware van Linux (is iets nieuws: in plaats van 10 machines heb je er 1. Maar op die ene draaien wel 10 servermotoren, zo ongeveer), beter aansluit op hun eigen besturingssysteem.

Hoe dan ook, volgens mij is Microsoft zich opnieuw aan het uitvinden. Office via Internet aanbieden, een opening bieden naar Linux, opzetten van Bing, mogelijke fusie met Yahoo.... Ik hoop dat ze de slag kunnen maken naar een organisatie die volledig past in de 21ste eeuw. Het zal een zware tocht zijn met veel slachtoffers. Maar als het ze lukt neem ik mijn hoed diep af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten