zondag 23 augustus 2009

miljoenen mensen, 1 gedachte?

Laatst zag ik een interview op TV met Dick Pels over zijn boek "Opium van het volk". Ik heb het boekje besteld en ben het ook aan het lezen. Het gaat over godsdiensten en onze huidige maatschappij. Hij schrijft dat er steeds meer mensen wel in iets geloven en noemt dat ietsisme.

Wat mij intrigeerde was de wijze waarop hij schrijft over het fundamentele verschil tussen een godsdienst en onze democratie. Nou ben ik zelf niet gelovig dus het kan zomaar zijn dat ik nu mensen kwets zonder dat ik mij daar van bewust ben.

In grote lijnen zegt hij het volgende: bij een godsdienst is er 1 waarheid en deze waarheid is leidend. Dat betekent dat alle volgers zich moeten conformeren aan deze waarheid. Afwijkingen zijn onwenselijk.

Democratie daarintegen gaat juist over verschillen. Hoe meer verschillen hoe beter. En als we het niet eens zijn met elkaar dan hebben we instrumenten om dat duidelijk te maken aan elkaar. Maar iedereen mag zijn eigen mening hebben en zal niet worden vermoord omdat hij anders denkt.

We leven in een wereld waarin iedereen steeds meer kan laten zien wie hij of zij is. We krijgen steeds meer individuen die ook zoeken naar een vorm waarbij ze wel met elkaar kunnen leven, zonder dat ze het met elkaar eens hoeven te zijn.

Wat ik mij nu afvraag is of de vorm van veel grote godsdiensten nog wel past in deze tijd. Bestaat het wel dat miljoenen mensen precies dezelfde gedachte hebben over iets? En de volgende vraag die ik mijzelf dan stel is: "wil je wel dat miljoenen mensen hetzelfde over godsdienst denken".

En stel dat het inderdaad zo is dat iedereen daar hetzelfde over denkt, kan je dan een politieke partij starten op basis van deze gemeenschappelijke gedachte. Want dat betekent namelijk dat er iets in deze partij zit van dat iedereen in hetzelfde moet geloven en dat ga je dus ook terugzien in hun akties. En dat staat dan vervolgens weer haaks op de democratie.

Maar ja, misschien moet ik mijn mond maar houden. Ik wil ook graag dat iedereen begrijpt wat een adaptieve organisatie is. Ik begrijp nu dat op dat gebied ook vele waarheden zullen zijn om het te laten vliegen.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het wel een bijzondere vergelijking: het lijkt nu of het een het ander uitsluit. En daar geloof ik eigenlijk niet zo in.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Godsdiensten zijn in mijn perceptie bedoelt om grote groepen mensen te laten doen wat de leiding wil. Evident hieraan is straf voor wie zich niet aan de richtlijnen houd. Eeuwenlang heeft dit gezorgd voor onderdrukking en gefrustreerde levens van die onderdrukten. Binnen het christendom lukt die beinvloeding Godzijdank steeds minder. Het niet geloven in Godsdienst of religie hoeft overigens niet uit te sluiten dat je in spiritualiteit gelooft. Spiritualiteit is een persoonlijke zoektocht en hoort bij je persoonlijke groei. Dat sluit dus volledig aan bij democratie. welgemeende groet, Martin

    BeantwoordenVerwijderen