zondag 21 februari 2010

inflatie, de oplossing voor onze recessie?


Afgelopen week was ik op reis met een aantal financiele grootheden. We hebben naar de 5000 meter van Sven gekeken en zagen in de VIP-box onze minister president Balkenende, naast Maxima en Alexander, uit zijn dak gaan.

Naast dat we samen heel veel plezier hebben gehad in Vancouver, waren er ook momentjes dat we het hadden over wat meer serieuze onderwerpen. Wat mij trouwens opviel in Vancouver was dat het woord 'recessie' niet een keer was gevallen. We hadden het over vanalles maar niet over de recessie. Daarom dacht ik, 'wat vinden die mannen daar nou van en hoe zouden zij het oplossen?'.

En eigenlijk kijken ze daar blijkbaar verrassend eenvoudig naar. Hun oplossing is de volgende: prioriteit nummer 1 is dat onze economie blijft draaien. Wanneer de economie stopt kunnen we onze schulden zoiezo niet terugbetalen. Dus alles moet erop zijn gericht dat de burger vertrouwen krijgt in onze samenleving en geld uitgeeft. Daar zou ons overheidsbeleid op gericht moeten zijn.

Maar we zitten uiteraard met een zeer grote overheidsschuld van circa 6 a 7 procent van ons BNP (Bruto Nationaal Product). Da's best veel. Hoe moeten we daar dan mee omgaan. Nou, riepen ze in koor, eigenlijk moet je deze schuld parkeren en even niet naar omkijken. We kunnen de omvang van de schuld alleen maar kleiner maken door het geld te ontwaarden: inflatie dus. Dus door in rap tempo het geld te ontwaarden wordt uiteindelijk de schuld kleiner en meer overzichtelijk. Wanneer de schuld maar klein genoeg is kan je die gemakkelijk terugbetalen wanneer de economie maximaal draait.

Waar de mannen bang voor zijn is dat er een beleid Colijn II gaat komen. Deze minister heeft in 1934, direct na de crisis van de jaren 30 juist alles op alles gezet om de schulden direct terug te betalen. Daardoor viel de economie totaal stil, waardoor het herstel juist heel lang op zich heeft laten wachten. De hoop was dat onze regering hier verstandig mee om zou gaan.

Het kan snel veranderen in een week tijd. Balkenende kan in het vervolg lekker uitslapen en de rest van de Olympische Spelen voor de buis bekijken. De kans dat er het komende jaar belangrijke beslissingen worden genomen om te bezuinigen is klein geworden. Dus misschien krijgen de mannen via een omweg toch gelijk.

1 opmerking:

  1. Nou zeg, daar hoef je toch geen "grootheid" voor te zijn om dit te bedenken? Dit geluid hoor je bij alle crisissen groot en klein. Een beetje historische kennis is voldoende om te weten dat je juist nu niet te veel moet bezuinigen. Dat veel partijen (vooral aan de rechter kant) altijd maar weer in een ongenuanceerde bezuinigingsstuip schieten en de markt heilig verklaren is onbegrijpelijk.

    BeantwoordenVerwijderen