dinsdag 9 maart 2010

het ontwerp 'mens' vraagt om YELLOW&BLUE

De mens kan niet zonder gereedschappen. Wanneer je kijkt naar een mens dan kom je al snel tot de conclusie dat het hele ontwerp erop is gericht dat mensen 'grondstoffen' nodig hebben om te overleven. Mensen zijn relatief zwak, kleine tanden, zwakke ogen,geen vacht, geen klauwen, kunnen niet hard lopen of klimmen, niet vliegen. Eigenlijk een soort naakt lijf en brains. Dus wanneer je er objectief naar kijkt zou je kunnen zeggen dat mensen 'aangekleed' moeten worden om te functioneren.

Wat grappig is, is dat je mensen dan kan aankleden met uiteraard kleding die past bij de omgeving. Dus veel en warm als het koud is en weinig en luchtig wanneer het warm is. Welk dier doet ons dat na. Maar je kan verder gaan. We kunnen mensen ook verder aankleden met gereedschappen om nog effectiever te worden. Met een hamer om te timmeren, messen, een helm, misschien duikflessen en een masker, met een schep of een motorzaag.

Je kan nog een stap verder gaan door mensen te voorzien van een fiets, een auto, boor of een vliegtuig. Hierdoor wordt diezelfde mens nog sneller en kan zich overal verplaatsen. Wat we ons misschien moeten beseffen is dat mensen misschien wel gemaakt zijn om met gereedschappen en machines te werken. Dus het hele ontwerp mens is gericht op het kunnen aanpassen. En het aanpassen gaat vaak samen met het gebruik van dingen, of een apparaat.

Alleen de afgelopen 100 jaar heeft de industriele gedachte de machine de lead genomen van mensen. De machine (organisatie & proces) heeft bepaald wat de mens moest doen. En de mens heeft zich daar ingevoegd, alsof het een apparaat was geworden. Omdat mens en machine op een of andere manier bij elkaar lijken te horen ging dat vrij gemakkelijk. We kunnen niet zonder spullen, hoe rudimentair het stuk gereedschap ook is.

Wat er in deze tijd lijkt te gebeuren is dat mensen de controle weer overnemen van de machine. De machine is weer gereedschap geworden van de mens. De mens ontworstelt zich uit de machine (organisatie), maar ze hebben elkaar nog steeds nodig. De machine (BLUE) krijgt de plek die het verdient en de plek van de mens wordt weer in ere hersteld (YELLOW). De kracht zit juist in de combinatie tussen YELLOW&BLUE, mens & machine.

Wat een brilliant ontwerp. ('de mens' bedoel ik dan natuurlijk)

1 opmerking: