donderdag 1 april 2010

definitie van HNW+

Gisteren was er een bijeenkomst voor de blogger van de website HNWblog bij Microsoft. Er waren denk ik zo'n 30 bloggers bijelkaar. De organisatoren Arjan Hooiveld en Alex Vermeule hadden bedacht dat het leuk zou zijn om een drietal debatten te organiseren. Ik mocht zelf debatteren met Henny van Egmond.

Was erg leuk om te doen en ik denk voor het publiek soms ook erg vermakelijk. Uiteindelijk ging het toch ook weer over de definitie van HNW. En omdat die definitie niet sterk vaststaat kan iedereen hem op zijn eigen wijze interpreteren. Dik Bijl pleitte ook in een debat voor een soort bescherming van de term HNW.
De reden: omdat veel bedrijven de term misbruiken en dat we het risico lopen dat het uiteindelijk de waarde van de term of merk HNW zal aantasten. De mede-bloggers waren niet unaniem in een standpunt voor of tegen.

Maar het ging uiteindelijk dus ook over de definitie. Ik merkte dat HNW voor veel mensen toch iets is dat je de werkzaamheden op kantoor nu ook plaats- en tijdonafhankelijk kunt uitvoeren. Ja, denk ik dan...dat is een deel van het concept. Maar voor ons is HNW veel meer dan dat.

Work21 (zeg maar HNW+) zorgt ervoor dat bedrijven naast het 20ste eeuw model (samenstel van processen die zorgt voor het voorspelbaar leveren van producten en diensten) nu ook gebruik kunnen maken van de potentie van hun mensen. Die potentie (inzetten van ervaring, intelligentie, sociale netwerken, creativiteit, talenten) kan worden gebruikt om unieke vraagstukken (die niet via processen opgelost kunnen worden) op te lossen.

Door de combinatie van het deel waarin de processen werken (BLUE) en het deel waar de corporate potentie zijn werk doet (YELLOW) ontstaat de 'adaptieve organisatie'.
Een organisatievorm die voorspelbaar kan leveren en tegelijkertijd in staat is zich aan te passen aan wijzigende omstandigheden. Iets waar 20ste eeuw organisatie in basis niet voor zijn ontworpen.

Dit alles bijelkaar en de invulling van YELLOW met daarbij de samenwerking tussen YELLOW&BLUE is voor ons HNW+. Of zoals wij het noemen work21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten