zaterdag 3 april 2010

over regels en gedrag

Regels zijn bedacht om het gedrag van mensen te 'stroomlijnen'. Het idee is dat door regels mensen een gewenst gedrag vertonen. Een overtreffende strap van een regel is de wet. Als jij.., dan krijg je een boete of nog erger. Onze maatschappij staat stijf van de regels. Je kan het ook anders zien, wij (burgers) vertonen blijkbaar ongewenst gedrag. Daardoor zijn steeds meer regels nodig om ons in de had te houden.

Maar het bijzondere van regels is ook dat mensen een stuk verantwoordelijkheid lijken te verliezen. Omdat iemand anders bedacht heeft tot hoever je mag gaan, hoef je daar niet meer over na te denken en ga je net zolang door tot iemand je op de vingers tikt. Ik vind ook dat wij (burgers) steeds onverantwoordelijker omgaan met onze omgeving. En dat komt denk ik ook omdat er steeds meer is geregeld.

Denk maar niet dat iemand die in de jungle leeft zich onverantwoord opsteld. Dat kan niet want dan gaat hij of zijn familie dood. Juist wanneer er helemaal niets is geregeld dan gedraag je jezelf erg verantwoord. Doodeenvoudig omdat een fout of overtreding je het leven kan kosten. (of wat dacht je van dit voorbeeld. Met dank aan Tica).Bijvoorbeeld op zee, in de bergen, in een jungle, woestijn of een noordkaap. Hoe meer regels des te minder discipline mensen hebben....en logisch ook, er zijn aktieve grenzen voor mij opgesteld. ik hoef er zelf niet meer over na te denken.

En zo gaat het ook binnen bedrijven. Klassieke bedrijven kennen veel regels, en mensen die binnen deze regels werken zijn in de basis dus ongedisciplineerd. Want waar heb je anders de regels voor. Maar wanneer je steeds meer work21 (HNW+) in je bedrijf wilt invoeren, wordt het handhaven van regels steeds moeilijker. Al was het maar omdat werkzaamheden tijd- en plaatsonafhankelijk worden uitgevoerd....met ongedisciplineerde mensen dus!

Wanneer je deze stap naar work21 wilt maken moet je er dus voor zorgen dat mensen met steeds minder regels kunnen functioneren. En dat betekent dat je dus heel hard moet werken aan het gedrag van mensen. En laten inzien hoe je binnen je organisatie met elkaar wilt omgaan.

En eigelijk zou het ook zo in de maatschappij moeten wat mij betreft. Wanneer iemand 2 of 3 keer een grens overgaat, heeft een boete geen zin meer. Dan vertoont iemand een gedrag dat we blijkbaar met elkaar in deze situatie niet willen. Dan moet er dus aan het gedrag van die persoon worden gewerkt.

En als iedereen het gewenste gedrag vertoont dan kunnen we vervolgens weer een regel afschaffen. Dat lijkt me geweldig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten