dinsdag 20 april 2010

echt zijn doet even pijn

Wat is er mooier dan echt zijn. Helemaal jezelf kunnen zijn, je niet anders voordoen dan je werkelijk bent. Niet mooier, lelijker, slimmer, dommer, gewiekster proberen over te komen dan je werkelijk bent. Gewoon jezelf zijn. Maar daarvoor heb je wel lef nodig. Want vaak proberen we juist onze zwakke kant te (over)compenseren. Door juist heel stoer te doen, of grappig, of blij. Terwijl we juist bang zijn of verdrietig. Grappig hoe dat werkt.

Ook zijn we vaak iemand die we eigenlijk niet zijn. We zijn iemand geworden omdat anderen graag willen dat we zo zin. Vrienden, familie je partner. En dat kost onvoorstelbaar veel energie. Omdat je constant een vertaling moet maken van wie je werkelijk bent naar wie je wilt zijn en andersom. Dat kost energie, snelheid, spontaniteit. En mensen zien het ook, je bent niet authentiek, niet echt.

Dat geldt trouwens niet alleen voor mensen maar ook voor bedrijven. Technische bedrijven die nu ineens HNW omarmen. Dan denk ik, jongens wat wil je nou. Dat klopt gewoon niet, het zit niet in je om dat te doen. Blijf lekker kabels trekken en moeilijke installaties in schepen bouwen, maar stort je niet op HNW. Dat is een kansloze oefening. Het zit gewoon niet in je systeem. ABNAMRO is ook geen BRANDNEWDAY, en dan gaan ze ook nooit worden. Doe waar je voor gemaakt bent. Ga lekker complexe dingen doen.

Of zoals de auteurs van REWORK het omschrijven: 'Don't Copy'. Kijk, je kan dan wel een recept van een topkok kopieren en denken dat je dan ook kan koken, maar je begrijpt de achterliggende gedachte niet. Dus je kan er ook niet op voortborduren, je hebt er geen visie op. Je kopieert alleen maar en brengt daarmee jezelf en de markt in verwarring.

Beetje hetzelfde wanneer ik mij kaal zou scheren, een 3D streepjespak aantrek en daarmee het signaal wil afgeven dat ik een strakke klassieke leider ben die uit is op veel winst. Onzin, ben ik niet en ga ik ook nooit worden. De kunst is volgens mij om te begrijpen waar je roots liggen, wie je bent, waar je kracht ligt. En die kunst zouden zowel mensen als bedrijven zich juist in deze tijd eigen moeten maken.

Ook dat is Het Nieuwe Werken / Work21.

2 opmerkingen:

  1. Dit stuk komt mij wij wat kort door de bocht over. Aangesproken....ja.

    Het verzinnen van complexe technische oplossingen gaat niet vanzelf, ook het ondersteunen van de betreffende verplegers met steeds meer patienten in een (te)vol ziekenhuis gaat niet geheel vanzelf. Deze organisaties moeten zichzelf blijven cq gaan vernieuwen, de innovatiekracht bepaald de geleverde kwaliteit in de toekomst en daarmee het bestaansrecht van deze organisaties. De drijvende kracht van innovatie zijn de mensen, kabeltrekker of verpleger, nogsteeds dient de organisatie zich te vormen zodoende dat er een optimale vorm onstaat tussen mens en 'proces' wil je mensen en klanten aan je kunnen binden door de jaren heen.

    Manieren zoeken om slimmer te werken en slimmer om te gaan met onze resources ligt ook dicht bij deze bedrijven zelf. Je kunt je zelfs afvragen of de zelfgekroonde koningen van HNW of zelfs IT bedrijfjes, waarin innovatie van belang is maar feitelijk ook weinig spannend, hierin nou echt iets in kunnen betekenen?

    Ik denk het wel overigens, maar de vraag is wie echt het verschil gaan maken in de loop van de jaren.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat al die IT-bedrijfjes en zelfgekroonde koningen van HNW niets te betekenen hebben. Grote organisaties ook niet trouwens. Het is namelijk een beweging in onze samenleving. Of jij en ik er nou wel of niet zijn, het gaat toch wel gebeuren. Gewon een kwestie van tijd.

    BeantwoordenVerwijderen