dinsdag 20 april 2010

recensie REWORK

Afgelopen vrijdag kreeg ik van "dutch" Jasper Sleutel het (HNW)boek REWORK toegestuurd. Jasper woont bijna twintig jaar in Californie en heeft ook een passie voor adaptieve organisaties. De schrijvers van het boek, Jason Fried & David Heinemeier Hansson zijn de oprichters van het bedrijf 37signals. Ze hebben het boek geschreven op basis van hun ervaringen als ondernemer. Ik lees trouwens dat Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, hun adviseur is...dat helpt!

Het is niet echt een managementboek, maar een boek met zo'n 100 tips hoe je anders naar je bedrijf kunt kijken en vooral anders denkt en handelt. Een businessbook en ik zie het ook als een boek dat je direct kunt inzetten voor HNW.

Even een paar titels van tips omdat je dan een beeld krijgt over hun denkwereld:
  • The new Reality
  • Ignore the real world
  • Why grow?
  • start making something
  • Who cares what they're doing
  • Go to sleep
  • Meetings are Toxic
  • ASAP is poison
  • Inspirations is perishable

Wat ik uit dit boek heb geleerd is dat deze mannen zich absoluut niet gek laten maken door hun competitors of klanten. Ze gaan helemaal uit van hun eigen kracht. Ze maken snel een product, brengen het op de markt en organiseren dan hun back-office. Ze maken dingen niet complex, eerder simpel, eenvoudig. Ze groeien niet mee met klanten, de klanten die meer willen moeten dan maar overstappen op andere leveranciers. Daardoor houdt 37Signals hun eigen organisatie simpel. Niet te veel mensen, korte lijnen, geen meetings, collega's helpen die te lang aan 1 onderwerp knutselen.

Wat ik sterk vind is dat een van hun belangrijkste tips NEE zeggen is. Gewoon NEE als een klant iets vraagt. We zijn namelijk allemaal gewend om JA te zeggen en daardoor helpen wij onszelf in de nesten. Krijg je steeds meer uitzonderingen en dus complexe organisaties. Wanneer iets niet werkt durf dan ook te stoppen en iets nieuws te beginnen. Wees geen HERO en denk, ik ga dit hoe dan ook oplossen. Bereik veel door weinig te doen. Eigenlijk moet je dus heel lui zijn en veel bereiken. Ga op tijd naar huis, get a life! Workaholism is zo van de vorige eeuw.

De kern van hun boodschap is keuzes maken, beseffen dat er een overvloed is aan alles, dat we dingen simpel moeten maken, kleine stapjes moeten maken, niet perfect proberen te zijn en met zo min mogelijk energie zo veel mogelijk in beweging te krijgen. En ze sluiten af met de tip dat idee├źn onsterfelijk zijn, maar dat aan inspiratie een houdbaarheidsdatum zit. Dus wanneer je de inspiratie te pakken hebt, laat alles uit je handen vallen en ga ermee aan de slag! Het momentum is blijkbaar daar, niet wachten!

Kortom, REWORK is een zeer inspirerend boek.
Jasper, bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten