dinsdag 6 april 2010

ook jij bent journalist

Het idee van onze democratie is dat we als samenleving vertegenwoordigers kiezen. Deze vertegenwoordigers hebben we gekozen op basis van een programma. Met het programma in de hand en de wet aan onze zijde mogen de vertegenwoordigers vier jaar lang beslissingen nemen. Dan zijn er ook nog een paar kamers die toezicht houden of het allemaal wel pluis is.

Maar er is meer: we hebben journalisten. En journalisten hebben een belangrijke rol in onze democratie. Ze moeten ervoor zorgen dat we niet voor de gek worden gehouden. Ze hebben de plicht om ongeoorloofde praktijken zichtbaar te maken. Alles binnen de wet, maar het is wel een taak die binnen de democratie uitgevoerd moet worden.

Wat in deze tijd heel bijzonder aan het worden is, is dat jij en ik ook een soort amateur journalisten zijn geworden. Met ons eigen kanaal (krant), namelijk social media. We hebben onze eigen lezers! Het samenspel tussen de amateur journalisten en de professionele journalisten wordt steeds beter. Vanmorgen nog beelden van amerikaanse soldaten die 'ten onrechte' drie jaar geleden journalisten en kinderen doodschieten. Deze beelden zijn via een website van amateur journaisten de officiele pers in gekomen.

Niets kan meer verborgen worden gehouden. Niets wat militairen doen ergens op de wereld, wat de paus of andere geestelijken doen, wat rechters doen, directeur eigenaren van bedrijven, alles wordt (door amateur journalisten) zichtbaar gemaakt. Deze transparantie zullen we nooit meer kwijtraken. En dat is mooi, want het zorgt uiteindelijk voor een betere wereld!

Wij hebben voor een klant van ons gewerkt aan het project NIET OK! Het idee is dat mensen met een mobiele telefoon foto's kunnen maken van situaties in een stad die niet ok zijn. Deze foto wordt automatisch (inclusief coordinaten) verzonden naar de gemeente. Binnen de gemeente wordt de foto doorgestuurd naar de afdelingen die de betreffende situatie kan verhelpen. Op een speciale website kan je zien via Google Maps waar de foto's zijn gemaakt en wat de status is van het verhelpen van het probleem. Ook weer een vorm van transparantie.

Wat ik mooi vind aan deze tijd is dat we de sociale controle van een dorp weer terugkrijgen in een mondiale samenleving. je kan je niet meer asociaal gedragen! Natuurlijk heeft het ook weer iets beklemmends omdat niets meer verborgen zal blijven. Maar aan de andere kant denk ik dat een halt toeroepen aan het maar groeiende onverantwoordelijk gedrag van veel mensen heel prima is.

Social Media: een hele wereld met dorpsgevoel.

2 opmerkingen:

  1. Sociale media zijn de missing link die individualisatie doet transformeren van 'ik-bewustzijn' naar 'wij-bewustzijn'. Wat goed is voor mij kan niet langer slecht zijn voor een ander, anders is dat (op termijn) niet goed voor mij. We zijn onderling verbonden, gerelateerd en afhankelijk. Welkom in de 21ste eeuw en leve de sociale media!
    Edwin de Bree

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft een kwestie van balanceren. De balans is door de individualisering doorgeslagen en komt door de "digitale socialisering" weer meer in evenwicht. De kunst is om nu te voorkomen dat de balans weer naar de andere kant doorslag en er geen te beklemmende samenleving met "big brother is watching me" praktijken ontstaat. Een nieuwe uitdaging dus.

    BeantwoordenVerwijderen