donderdag 8 april 2010

partijprogramma's van boekhouders!

Op dit moment hebben alle politieke partijen programma’s bedacht om onze miljardenschulden de komende jaren een beetje terug te brengen naar normale proporties. Wat mij daarin opvalt is dat het vooral om bezuinigingen gaat op bestaande kosten.

Iedere ondernemer begrijpt dat je uiteindelijk aan het kortste eind trekt wanneer je alleen maar aan bezuinigen denkt. Natuurlijk kan je op korte termijn wat succesjes halen doordat je minder kosten maakt, maar de sfeer binnen je bedrijf wordt kil en onpersoonlijk. De spreadsheets gaan regeren en de lol verdwijnt. Nogmaals op de kosten letten is belangrijk maar daar ga je de wedstrijd niet mee winnen.

Want naast wat bezuinigingen doorvoeren moet je iets bedenken om je omzet te verhogen. Of in iedergeval gelijk te houden. Daarvoor moet je juist creatief zijn en nieuwe producten en diensten bedenken. Als het goed is komt er meer geld binnen, wordt de sfeer leuker en blijft er meer geld over om leuke dingen te doen. En dat mis ik dus bij de plannen van de politieke partijen. Het is allemaal snijden, snijden, snijden zonder een perspectief dat het beter gaat worden.

Onze overheid zou een programma moeten bedenken waardoor wij als land meer omzet gaan maken. En dat begint met vrij denken, creatief denken en met innovatieve oplossingen komen. Juist dat gedrag stimuleren als overheid zal er uiteindelijk voor zorgen dat we onze kennis beter kunnen verkopen in het buitenland. Dat zorgt weer voor meer omzet en dus meer ruimte om onze schulden af te lossen.

En misschien nog belangrijker is dat de politieke partijen onderschatten wat er met mensen gebeurt wanneer je alleen maar praat over meer betalen, minder dit, minder dat, schulden, noem maar op wat voor zwartgalligheid. En ja, we moeten onze verantwoordelijkheid nemen, maar wel op een manier waardoor we energie krijgen. Een weg die ons sterker kan maken. Een weg die zorgt voor meer cashflow in ons land waardoor we met die extra omzet (Bruto Nationaal Product) gemakkelijk onze schulden kunnen aflossen.

Maar zo zie je maar weer, de programma’s worden bedacht door mensen waarvan hun salaris tot aan hun dood is gegarandeerd en geen benul hebben van het effect hun maatregelen op de mentaliteit van mensen. En dus uiteindelijk op het BNP van Nederland.

Ik maak me zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten