maandag 19 april 2010

waarde toevoegen omdat jij jij bent

Wat maakt dat nieuwe bedrijven anders worden georganiseerd dan klassieke bedrijven. Het grote verschil tussen klassieke organisaties en moderne organisaties is het kunnen denken in overvloed in plaats van denken vanuit schaarste. Ook na het lezen van het boek REWORK wordt mij steeds duidelijker dat kleine snelle organisaties uit gaan van hun eigen kracht. Niet kopieren, niet proberen om je concurrent te slim af te zijn maar juist uitgaan van je eigen kracht en van wat er allemaal om je heen aanwezig is. Hou het vooral simpel en eenvoudig, maak problemen klein zodat je overzicht kan houden. Wees helder, eerlijk en zorg voor je eigen audience.

Maar ook: wees transparant, deel, wees niet bang dat anderen er met je idee vandoor gaan. Stop je eigen identiteit in je product, dan ben je ook niet te kopieren trouwens. Wees authentiek, durf te differentieren. Als iets niet werkt kies dan voor iets anders. Wees geen held dus durf ook ergens mee te stoppen. Er zijn immers kansen genoeg. Je moet natuurlijk wel bewegen, wel initiatieven nemen. Iedereen kan nu voor zichzelf beginnen, de opstartkosten van een bedrijf zijn voor bijna iedereen te dragen. Vroeger konden alleen kapitaalkrachtigen een bedrijf opzetten, die tijd is voorbij. Je hebt geen honderduizenden euro's meer nodig om je bedrijf te starten, met een paar honderd euro kan je al aan de slag.

De grote organisaties zitten al honderd jaar bovenop de schaarse middelen van onze wereld. Met dure machines, dure mensen complexe politieke organisaties en dus ook met veel macht. Die positie lijkt nu over. Er zijn steeds minder schaarse middelen, zeker als we praten over kennis. Kennis is overal, kan je zo vaak gebruiken als je wilt, kan je met alles combineren. Daar hoort dus ook een ander organisatiemodel bij. Een andere manier van denken. Denk in overvloed, denk in delen, transparantie en denk in je eigen kracht. Iedereen kan nu aan dezelfde kennis komen, alleen jij kan het uniek maken. Omdat jij jij bent. Dus hoe meer jij jezelf durft te zijn hoe meer waarde je aan kennis kunt toevoegen. En dat is iets wat grote organisaties nooit kunnen organiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten