vrijdag 16 april 2010

jouw toekomst bepaal je zelf in 12.000 uur

De laatste tijd voer ik steeds vaker gesprekken met mensen die een stap willen maken in hun carriere. Maar ze weten niet hoe, wat, waar en wanneer. 'wat moet ik dan gaan doen?', is de vraag. 'Ik wil wel graag iets doen maar ik weet niet waar ik passie voor heb, ik voel niets. Alleen onrust... '. Herkenbaar misschien.

Het gaat vaak om mensen rond hun 30ste of 35ste. Het gevoel dat ze nu iets moeten doen want anders is het te laat. En daar geloof ik dus niet in. Zelf denk ik dat je geduld moet hebben. Talent komt altijd bovendrijven, vroeg of laat. En iedereen heeft altijd ergens talent voor. Daar moet je vertrouwen in durven hebben. Daarnaast denk ik dat door heel eerlijk naar jezelf te luisteren (dus niet naar anderen), je er langzaamaan kunt achter komen waar jij energie van krijgt, blij van wordt en succesvol in kunt zijn.

En dat betekent niet dat je direct een mega-project moet pakken om te laten zien hoe goed je bent. Nee, om ergens heel erg goed in te zijn heb je zo'n 12.000 uur ervaring nodig. Dat is nogal wat. Maar dat betekent ook dat je heel klein moet en kunt beginnen. Probeer eens gedurende de dag wat kleine oefeningetjes te doen. Gewoon dagelijkse dingen die horen bij het beeld waar jij naar toe wilt groeien. Test het, evalueer het, stel het bij, pas het aan en wordt steeds iets beter. Na een tijdje kan je het wat groter aanpakken, wat complexer maken. Maar je hebt daarvoor wel de basis nodig.

Wat het mooie is van klein beginnen is dat je tegelijkertijd ook aan je eigen zekerheid bouwt. Je hebt een fundament, een basis die staat, waar je aan hebt gewerkt en trots op kunt zijn waar je op kunt vertrouwen. Het mooie van deze aanpak is dat je er ook 100 procent op kunt vertrouwen dat mensen op den duur gaan zien dat je een authoriteit of specialist aan het worden bent. Dat niemand meer om je heen kan en wil. Mensen herkennen authenticiteit, kracht, puurheid. En dan komen ook ineens de opportunities langs, leuke klussen, de juiste mensen, de juiste dingen, succes.

Maar daar moet je wel op durven vertrouwen, moet je dus ook zelf verdienen. En laat je niet gek maken door mensen die heel snel carriere lijken te maken. Neem er de tijd voor. Want waar is die snelle carriere op gebaseerd? Hebben zij dezelfde basis als jij? Nee. Vaak hebben ze alleen de woorden, pakken en het visitekaartje. Maar verder kan het zomaar een lege huls zijn. Ik zou zeggen dat je vertrouwen moet hebben in de oerregel dat talent altijd komt bovendrijven en dat wanneer je consequent iedere dag jezelf een stukje traint om beter te worden je uiteindelijk die plek zult krijgen waar je hard voor gewerkt hebt. 12.000 uur lang.

De toekomst bepaal jij, mooi he.

(meevallertje, via Twitter (Arjan Zuidhof )krijg ik net te horen dat er volgens Seth Godin maar 10.000 uur voor staan...scheelt weer 2000 uur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten