vrijdag 18 februari 2011

carriere en HNW

Hoe maak je nou carriere in de wereld van HNW? Je baas opvolgen is wel heel erg 'old school' is het niet. Groeien in hierarchie past niet echt in de wereld van HNW. Want iedereen wil nu juist kunnen functioneren zonder hierarchie. Maar aan de andere kant wil je ook vooruit. Je wilt meer, beter, groeien, ontwikkelen, stappen maken. Maar hoe doe je dat dan.

Je zou het alsvolgt kunnen bekijken. Stel je hebt een bedrijf met 1000 mensen die er een potje van maken. Of je hebt een bedrijf met 1000 vakmensen die precies weten waar ze mee bezig zijn. Welk bedrijf zal het meest succesvol zijn....precies. Het bedrijf met de vakmensen.

Het vakmensen-bedrijf heeft namelijk weinig overhead nodig, weinig controle, heeft tevreden klanten en medewerkers, hebben geen management nodig met heel veel stuurinformatie. Omdat de 1000 vakmensen begrijpen hoe het allemaal werkt. Niet alleen hun eigen discipline, maar vooral de interface met anderen, en andere processen. (Anders gezegd: ze managen ook hun omgeving). Ze zorgen ervoor dat het werkt, ze komen hun afspraken na.

Ik denk dat een bedrijf met 1000 echte vakmensen vele factoren succesvoller is dan een organisatie waar niemand zich verantwoordelijk voelt voor zijn werk. Daar is namelijk, om een beetje voorspelbaar te zijn, veel overhead nodig, veel controle, motivatie, regels, instructies, handhaving, procedures. Allemaal zaken die het werken er niet leuker op maken en de snelheid eruit halen.

Maar hoe maak je dan carriere. Nou eigenlijk door steeds meer vakman te worden. Door te laten zien dat je de volledige verantwoordelijkheid kunt nemen voor een steeds groter gebied. Je kan jou om een boodschap sturen. Geen gedoe, je zorgt ervoor dat het goed komt. En naarmate je steeds meer aankunt, ben je ook steeds waardevoller voor het bedrijf/netwerk. Mensen kunnen op je bouwen, je bent te vertrouwen, je komt je afspraken na zonder dat je star wordt.

Aan dat soort mensen hebben we steeds meer behoefte. En ik ben er van overtuigd dat wanneer je steeds meer verantwoordelijkheid krijgt (en dan niet omdat je de functie van directeur krijgt, maar omdat je hebt bewezen dat de verantwoordelijkheid aankunt) je werk uitdagend zal blijven. Daar begint het mee, en dat je er dan nog eens goed voor beloond wordt is meegenomen.

carrierze

Geen opmerkingen:

Een reactie posten