donderdag 17 februari 2011

The Global Brain

Al vaak heb ik het gehad over 'The Corporate Brain". Naast processen zullen bedrijven steeds meer behoefte krijgen aan het Corporate Brain, waardoor ze problemen kunnen oplossen die niet via het proces opgelost kunnen worden. Mijn volgende boek zal hier over gaan.

Processen leven in een blauwe wereld, waar het verkleinen van risico's door het uitvoeren van controle de scepter zwaait. Het Corporate Brain leeft in een gele wereld, waar creativiteit en vertrouwen de boventoon zwaaien. Door Yellow&Blue samen te brengen (Het Corporate Brain samen met Processen), kunnen we nieuwe organisaties bouwen waar naast voorspelbaarheid en efficienty ook maximaal gebruik gemaakt wordt van de kracht van mensen. De toekomst van ieder bedrijf zit immers opgesloten in de hersenen van de huidige medewerkers.

In mijn zoektocht naar het corporate brain kwam ik deze video tegen van Peter Russell: the global brain. Wanneer je bedenkt dat deze video in 1985 is gemaakt krijg je veel respect voor Peter. Het is voor deze tijd een wat trage film en duurt 35 minuten. De muziek en de wijze waarop hij spreekt kan wat irritatie geven, maar wanneer je daar doorheen kijkt kan het niet anders dat je mond wagenwijd openvalt.

Hij laat zien dat dat de ontwikkeling van social media al heel lang geleden te voorspellen was, dat we bij 10 miljard bewoners op deze aarde een volgende fase hebben bereikt: een globaal bewustzijn. Dat alles uit hetzelfde is opgebouwd en dus dezelfde principes kent (Zo boven zo onder, zo onder zo boven). Dat jij niet ophoudt bij je vel maar dat juist je omgeving jou inhoud geeft. Dat technologie en mensen heel goed samengaan, dat er een diepe behoefte is om te verbinden. Wanneer je goed kijkt is het niet zo moeilijk te bedenken waar we met deze wereld heengaan. Spannend toch?

Voor iedereen die een beetje spiritueel durft te zijn is dit half uurtje goed besteed.
Ik vond het in iedergeval heel bijzonder.

1 opmerking:

 1. Het is inderdaad een bijzonder filmpje, maar qua match met de evolutietheorie klopt het m.i. niet.

  Hoewel we met heel veel zijn op deze wereld, is het bij lange na niet genoeg om de variaties te krijgen waardoor je uberhaupt evolutie krijgt.
  Er is maar 1 "organisme" mogelijk...

  Nee, het is toch meer mening dat inderdaad een dergelijke verbondenheid zou kunnen ontstaan, maar dan vooral omdat wij (de losse delen) dat zelf willen en organiseren.

  Daarnaast heb ik denk te weinig voorstellingsvermogen waarvan het globale brein zich dan bewust is. "Ik ben ... alleen in het universum..." of zo ?

  Het corporate brain echter is een eenvoudiger metafoor. Daar zie ik interactie met de omgeving (klanten, andere corporate brains, leefomgeving).

  BeantwoordenVerwijderen