zaterdag 26 februari 2011

breek je ketens los

We denken wel dat we in een wereld leven die niet vergelijkbaar is met alle eeuwen hiervoor. Maar is dat wel waar. En zit het probleem misschien niet gewoon in onszelf, in plaats dat we denken dat het ligt aan alles om ons heen.

Zouden we misschien ons oude denken moeten zien los te laten, om oplossingen te kunnen bieden voor de toekomst . Een toekomst die niemand kent. Is onze kennis van vroeger wel de juiste om oplossingen te bedenken voor problemen die we niet kennen. Is het dan wel slim om ons onderwijssysteem alle creativiteit uit kinderen te 'educaten' zodat er altijd maar 1 antwoord is op 1 vraag. Dat er niets ergers bestaat dan het maken van een fout.

Is het niet zo dat we door het al meer dan een eeuw oude onderwijssysteem we worden voorbereid voor een industriele toekomst. Een lineaire toekomst. "Als je deze opleiding volgt, dat diploma haalt, die cursus doet dan heb je een goed leven". Is ons leven niet wat meer organisch dan dat. Dus helemaal niet lineair, zoals velen denken.

Worden we allemaal opgeleid om te werken voor zwaar gestandaardiseerde omgevingen zoals de fastfoodketen Mac Donalds. Waar alles hetzelfde is. Waar je uiteindelijk aan dood gaat als je er teveel van eet. Sloopt lineariteit en standaardisatie onze energie en geest misschien. Zouden we niet veel liever niet-standaard maaltijden eten. Waar vakmanschap, liefde en diversiteit mogelijk is. Is een dergelijke maaltijd ook niet veel beter voor het voeden van onze geest en energie.

Onze toekomst zit in ons hoofd. In jouw hoofd, zijn hoofd, haar hoofd, mijn hoofd. Samen hebben we de kracht om een nieuwe richting te geven aan onze eigen toekomst. En voor velen onder ons, de toekomst van jullie kinderen. Waarom doen we dat dan niet? Omdat we geketend zijn aan oude veronderstellingen en gedachten...zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Is dit nieuw? Nee hoor. Abraham Lincoln hield in 1862 een speech voor het congres. Daar zei hij het volgende:

"De dogma's van het stille verleden zijn ontoereikend voor het stormachtige heden.
De uitdaging ligt vol met moeilijkheden, en we moeten de uitdaging benutten.
Omdat onze zaak nieuw is, moeten we nieuwe dingen bedenken en nieuwe dingen doen.
We moeten ons van onze ketens bevrijden en alleen dan zullen we ons land redden."

Ofwel, we zitten vol met oude kennis en aannames die ons hoogstwaarschijnlijk niet zullen helpen in de toekomst. Wees je daarvan bewust, neem er afscheid van en bedenk met elkaar nieuwe oplossingen voor een nieuwe toekomst. Dat geeft energie, voedt de geest, geeft ruimte aan passie en bouwt aan een nieuwe wereld voor jou en iedereen die na ons op deze wereld leeft.

Ik heb er zin in.

INSPIRATIEBRON
http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html
http://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_bring_on_the_revolution.html

3 opmerkingen:

  1. Goed verhaal dat ik met interesse heb gelezen. Ik lees een aantal citaten in je blog die rechtstreeks (?) lijken te komen uit een geniaal vormgegeven verhaal van Sir Ken Robinson; changing the education paradigms . Mocht je 'm niet kennen: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Hans,

    Klopt helemaal. Zeer inspirerende man. Heb intussen alle TED-videos bekeken en ook een van zijn boeken besteld. Zeer aanvullend op onze inzichten rondom Yellow & Blue.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goed verhaal inderdaad, helemaal in combinatie met de post over vakmanschap.

    gezien mijn levensfase ben ik vooral nieuwsgierig of je al iets ben tegengekomen om erachter te komen waar je eigen talent nu eigenlijk zit.

    Bijvoorbeeld: hoe weet je dat je talent hebt voor "hink-stap-springen" als niemand je ooit naar een atletiekbaan brengt ?

    BeantwoordenVerwijderen