Natuurlijk kan je proberen a la Khadaffi om met fear te organiseren. Dan lijkt het of iedereen zich conformeert aan je regime. Maar heel duurzaam blijkt dat ook niet te zijn. Niets regelen en hopen dat het goed gaat komen lukt ook niet. Dat hebben we in de eerste 10 jaar e-office gezien. Maar waar ligt dan het optimum en wat bepaalt dan wel de balans?
Ik deel regels op in twee werelden. 1) de regels die ervoor zorgen dat processen blijven funktioneren en 2) de regels die ervoor moeten zorgen dat binnen de organisatie het juiste gedrag wordt gebruikt. Dus afspraken nakomen, elkaar op de hoogte houden, met twee worden spreken, deur openhouden, je kent het wel. We hebben het vanaf nu over de categorie 2-regels.
Als je van huis uit niet geleerd hebt 'hoe het hoort', en je wilt dat je binnen de organisatie een type gedrag thuis hoort dan kan je drie dingen doen. A) alleen die mensen aannemen die dit gedrag al in huis hebben. B) mensen het gedrag bijbrengen en C) regels bedenken waardoor het gedrag wordt afgedwongen. Vaak komen we uit bij C.
Wat nu heel interessant is dat het management zich het liefst bezig lijkt te houden met het bedenken van nog meer regels. Dat is lekker veilig, afstandelijk en lineair. Past helemaal in onze linker hersenhelft. Je kan dit zelfs doen zonder ooit met de 'echte mensen' te praten.
Wanneer die regels dan 'geimplementeerd' worden dan zie je het volgende gebeuren: de meesten onder ons worden dan heel creatief en gaan bedenken hoe ze onder, om of over deze regels heen kunnen. Grappig he. En ze voelen zich ineens helemaal niet meer verantwoordelijk voor dat geregelde deel van hun werk...want daar is nu een regel voor.
Dus omdat we graag een nieuw gedrag willen, dat dus niet vanzelf aanwezig is, bedenk je regels zodat er een nieuw gedrag zal ontstaan. Maar dat heeft tot gevolg dat mensen en het nieuwe gedrag niet aannemen en nog eens meer afstand nemen van wat je wilde bereiken.
hmmmm, kan jij het nog volgen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten