donderdag 3 maart 2011

honger beïnvloedt je gedrag

Vanmorgen was er een discussie bij BNR over of je nou wel of niet handel zou moeten willen drijven met landen die het niet zo nauw nemen mensenrechten. Een van de uitkomsten was dat wanneer je dit strikt zou volgen je geen zaken meer kunt doen met China, Rusland en de VS. Dus wanneer je wel zaken doet met die landen ben je hypocriet. Best een lastig verhaal inderdaad, want als we geen zaken met die landen doen gaan we als land failliet.

Hoe zou ik daar nou mee omgaan denk ik dan. Vaak probeer ik het dan te vertalen naar mijn eigen wereld. Wij willen onze klanten graag helpen met veranderingen door technologie te introduceren, maar daar direct ook diensten aan te bieden om het gedrag van mensen ietsje aan te passen. Omdat wij denken dat het daar toch uiteindelijk om gaat. Technologie alleen is de oplossing niet, het gaat om gedrag & technologie. Maar ja, dat is onze mening...en niet van al onze klanten.

Moet je dan alle klanten overslaan die alleen technologie willen en niets willen met gedrag? Nee ik denk het niet. Zijn we dan hypocriet omdat we klanten niet alles bieden wat we in huis hebben?, nee denk het niet. Deze klanten zijn alleen nu nog helemaal niet bezig met het gedrag, prima toch. Maar ik denk over 10 jaar wel...dan willen ze niet anders meer.

En nou begrijp ik ook dat mensenrechten en ons gedrag-dingetje van een compleet andere orde is. Maar ook Nederland gaat niet helemaal vrijuit als het om mensenrechten gaat. En 100 jaar geleden waren wij ook horken op het gebied van mensenrechten. Dat wij dan toevallig nu in de situatie zitten dat wij ons de luxe kunnen veroorloven om na te denken (en te handelen) over zaken (zoals mensenrechten) die verder gaan dan honger en oorlog, is een voorrecht. Maar dat betekent niet dat andere landen die door omstandigheden nog niet zo ver zijn, we maar moeten afdoen als barbaren.

Het is mijn overtuiging dat (bijna) iedereen in de wereld echt wel weet hoe we met elkaar zouden moeten omgaan. Maar dat honger, angst, soms geloof en macht dit beeld kunnen verdringen. Door juist hard te werken aan minder honger, meer transparantie en meer communicatie krijgt de massa meer macht en zullen uitwassen in de toekomst minder voorkomen. Ofwel, we moeten veel investeren en handel drijven in deze landen, maar wel met als doel om het denken wat meer ruimte te geven.

Pavlov was zo gek nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten