vrijdag 4 maart 2011

breakthrough

Daniel H. Pink heeft een inspirerend boek geschreven 'Een compleet nieuw brein'. Ook hij refereert hier aan struktuur en creativiteit, aan lineair denken en organisch denken, aan je linker hersenhelft en je rechter hersenhelft. Of zoals wij het noemen aan Yellow&Blue, aan het corporate brain en processen. Het lijkt erop dat je deze twee werelden echt nodig hebt in deze tijd.

De tijd dat we alles kunnen oplossen via alleen lineair denken (linker hersenhelft) is voorbij. Misschien dat je het niet kunt geloven, maar zelfs logisch gezien begrijp je dat wat er om je heen aan de hand is niet in een stroommodelletje te vatten is. Door bijvoorbeeld nu een MBA te halen koop je geen gelukkig leven. Door veel geld te hebben word je niet blij. Het gaat uiteindelijk om andere dingen, gelukkig maar.

Wat we ons denk ik moeten beseffen is dat we denken, leven en werken met een verwrongen geest. Zoals Sir Ken Robinson ook in deze video uitlegt. Het industriele tijdperk heeft een zware stempel op ons gedrukt. Alleen die kennis die nodig is om de industrie gaande te houden werd en wordt onderwezen. Alleen wanneer je goed bent in die paar procent van de wereldwijd aanwezige kennis die nodig is voor de industrie, doet je denken dat je de beste bent. Omdat de industrie bepaalde en betaalde.

Maar de industrie maakt ook veel kapot zijn we achtergekomen. Onze bronnen, onze omgeving, ons milieu, onze gezinnen maar ook onszelf. We leven en denken voornamelijk op onze linker hersenhelft, en dat verarmt uiteindelijk je geest. En 'in the end' sloopt het jou als mens. De meesten onder ons voelen dat wat we nu aan het doen zijn niet klopt. Maar we kunnen dat gevoel geen plek geven omdat we maar een stukje van onze hersenen durven te gebruiken. En juist dat stukje dat wel werkt kan niets met deze signalen.

Voorbeeld van Sir Ken Robinson: Geef een kleuter een paperclip en vraag welke toepassingen er zijn. Uit onderzoek blijkt dat 98% van de kleuters meer dan 1500 toepassingen bedenkt. Vraag diezelfde kinderen als ze 15 jaar zijn hoeveel toepassingen ze kunnen bedenken voor een paperclip. Wanneer ze er meer kunnen bedenken dan 20 doen ze het goed. We hebben door onze educatie een groot deel van onze hersenen stilgelegd. Ernstig he. Alleen maar om de industrie te behagen.

Hoeveel mensen stoeien niet met hun leven. Waar ben ik nou echt goed in, waar krijg ik energie van, wat vind ik nou leuk, welke stap zou ik moeten maken. Vaak zoek je via de logica naar een oplossing voor deze vragen, via je verwrongen geest. Het zou zomaar kunnen zijn dat jij goed bent in dingen die door de universiteiten en de industrie (dus onze samenleving) niet als hoogwaardig worden gezien. Misschien ben je goed in creativiteit, verbinden of iets anders. Maar daar denk je niet over na, want daar is geen brood in te verdienen. Of toch wel?

Onze wereld is niet te redden door alleen te leunen op de linker hersenhelft (lineair, logica). Ik vertrouw geen mensen die denken alleen via logica de wereld te redden. Ik geloof dat wanneer we oplossingen kunnen bedenken door ten volle gebruik te durven maken van het organische karakter van onze wereld, we een kans hebben. Dat betekent in mijn ogen niet dat we new-age-achtig moeten worden. Maar dat we, om een doorbraak te forceren, we moeten openstaan voor de rechterkant van onze hersenen. Daar zitten oplossingen (samenhang, synthese, creatie, verbinden) die ons verder kunnen brengen, om vervolgens onze plannen uit te voeren door gebruik te maken van de linker kant van onze hersenen (logica).

Dat geldt volgens mij niet alleen voor mensen, maar ook voor organisaties. Omdat organisaties ook maar mensen zijn. Yellow & Blue, corporate brain & processen, rechts & links.

Lekker gevoel he, dat je hersenen tot nu toe alleen nog maar halve kracht hebben gedraaid. Er ligt een nieuwe wereld aan je voeten.

2 opmerkingen:

  1. 18 jaar oud, september 2011 een eerste kennismaking met het HBO...

    Hoe herprogrammeer (lees: leer de rechterhelft gebruiken) je prachtige mensen die 12 jaar linkshersenig zijn afgericht?

    Roland, als je een paar tips hebt, lees ik die graag #maakmewijzer; @hanshhs

    Hans Trapman
    docent HBO

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer je het boek van Pink leest gaat het om verhalen vertellen, design, empathie, verbinden. Het mogen maken van fouten lijkt me ook helpen. Uitdagen en een veilige omgeving bieden om jezelf te zijn, de ruimte langzaam oprekken? Om je heen kijken en mogelijkheden zien zonder focus te verliezen...Maar vooral de videos van Sir Ken Robinson bekijken, en het boekje van Pink kunnen je een eind opweg helpen.

    BeantwoordenVerwijderen