vrijdag 26 juni 2009

oerorganisatie: kenmerk van work21


Graag maak ik onderscheid tussen processen en unieke situaties. Processen moeten we vooral automatiseren en managen. Alleen al vanwege het managen moeten we daar zo min mogelijk mensen in hebben rondlopen. mensen zijn nu eenmaal geen voorspelbare machines. Omgaan met unieke situaties doe je anders, die situaties kan je niet managen. Als je dat wel doet, en de meesten van ons doen dat zonder dat ze het weten, dan haal je alle energie eruit en wordt het niks.

Hoe ziet een organisatie er dan uit waarin je unieke problemen kunt oplossen? Het gaat om een groep mensen (professionals) die uitgedaagd moet worden. Een groep die moeilijke problemen wil oplossen. Maar die groep heeft wel richting nodig anders werkt het niet. Achter een geschreven visie aanlopen werkt ook niet. Veel professionals kunnen veel maar hebben geen richting. Daarom moet er in het midden van die groep een ondernemer staan, iemand die licht geeft. Iemand waar de rest van de professionals graag voor wil werken. Dit noemen we de oerorganisatie.

Deze ondernemer(type) geeft de richting aan en zorgt voor de focus van energie. Maar ook deze ondernemer kan maar een beperkte groep 'beschijnen', en daar schuilt het gevaar. Als je dicht bij de ondernemer staat gaat het allemaal goed. Dan krijg je de waardering, de aandacht, de feedback. Sta je je ver van de ondernemer, en word je niet beschenen, dan ga je zelf zaken invullen, ander gedrag vertonen en waarschijnlijk zelfs ongewenst gedrag vertonen.

Wat in die situatie zou moeten gebeuren is dat de direkte collega's, die het ongewenste gedrag zien, feedback geven op het gedrag. Proberen om via de feedback te corrigeren. Maar helaas vinden heel veel mensen het moeilijk om feedback te geven. het resultaat is dat er nog maar een manier is om het ongewenste gedrag te corrigeren: regelgeving. En deze regels gelden dan ook voor de mensen die ze niet nodig hadden. Daarmee introduceer je irritatie in de groep en neemt het oplossend vermogen van de groep drastisch af.

Dus mijn conclusie is dat je moet werken met groepen professionals + een ondernemer. Maak de groep zo groot dat de ondernemer iedereen kan beschijnen. Is er een roep om regelgeving, dan is de groep te groot. Om toch te groeien zal je een nieuwe groep moeten maken. En nogmaals, het gaat niet over een procesorganisatie maar om een organisatie die unieke problemen oplost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten