vrijdag 26 juni 2009

snelheid: kenmerk van work21


Nog niet eerder in onze geschiedenis draaide alles zo om snelheid zoals nu. Snel kunnen reageren op nieuwe situaties, snel kunnen reageren op vragen van de klant, op bewegingen in de markt. En dan natuurlijk samen en gecoordineerd.

De hele ontwikkeling rondom snelheid is natuurlijk ingegeven doordat alles met alles verbonden raakt, dat de wereld niet meer te modelleren valt en dat je dus te maken krijgt met de afzonderlijke grillen en wensen van miljoenen mensen/consumenten.

Maar als je als organisatie sneller wilt kunnen reageren, zul je iets aan de strukturen van je organisatie moeten doen. Je kan in iedergeval niet meer volstaan door alle beslissingen centraal te nemen. Daardoor ben je te traag en mis je de boot zeker. Dus je zal steeds meer gebruik moeten maken van de intelligentie aan de randen van je organisatie. Deze intelligentie (mensen) moeten de signalen van buitenaf oppakken en vervolgens beslissen wat ze ermee doen.

Wanneer het een signaal is dat past binnen de bestaande processen van de organisatie dan is het een eenvoudige handeling om een specifiek proces te aktiveren. Dat kan ook lekker snel en dat is prima.

Maar er zijn steeds meer situaties die niet meer in een proces passen: de unieke situaties. Die moeten worden opgepakt door mensen. En die mensen moeten elkaar gemakkelijk kunnen vinden en kunnen samenwerken. Daarvoor is uiteraard technologie (human software) nodig. Maar vooral het juiste management en de juiste organisatievorm. Doel moet zijn dat ieder signaal direkt wordt opgevangen en afgehandeld.

Snelheid
is een van de kenmerken van het nieuwe werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten